srednjovjekovna utvrda

Kaštel Morosini-Grimani živi cijele godine, sam sebe izdržava i podiže čitavu Savičenštinu

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)


Kompletno revitaliziran Kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu, najveći projekt ove relativno mlade općine, upravo obilježava svoj treći rođendan i to desetodnevnom proslavom. O Kaštelu se stara i upravlja tamošnjim stalnim postavima i programima trgovačko društvo Savičenta u vlasništvu Općine, a projekt je to koji pokazuje kako se pametno može očuvati i oživjeti graditeljska i kulturna baština, dobar primjer i nadležnima za zapuštene pulske fortifikacije.

Za EU-projekt KulTERRA, kojim su zaista uspješno obnovljena dva važna istarska kaštela, Morosini-Grimani i Petrapilosa, a trajao je od prosinca 2016. do lipnja 2020. godine, Savičentini kažu da je kruna svih dotadašnjih obnova njihovog srednjovjekovnog kaštela, dugogodišnjih napora nekoliko generacija. Projekt je vodila Općina Svetvinčenat na čelu s djelatnicima Općine, voditeljem projekta Igorom Macanom, njegovom produženom rukom Mateom Stanić te ondašnjim načelnikom Daliborom Macanom. Uz Svetvinčenat bilo je tu još 11 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora, što je povezalo lokalnu zajednicu s privatnicima i javnom upravom na lokalnoj i regionalnoj razini. Ukupna vrijednost projekta dvostruko je premašivala općinski proračun, danas bi to bilo tri milijuna eura, a od toga je 85 posto bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vjetar u leđa

Aktualni načelnik općine Dean Perković ističe da gradovi uz more svoj razvoj temelje na moru, a općina Svetvinčenat ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu koju moraju staviti u funkciju razvoja, ali i sačuvati pred izazovima masovnog turizma.

- I nije to samo Kaštel, nego cijela kulisa Svetvinčenta, s crkvom, šternom, placom, kao i crkvama diljem naše općine. Normalno, kruna svega toga je obnova Kaštela Morosini-Grimani 2020. godine koja je dala dodatni vjetar u leđa razvoju cijelog mjesta, tako da je interes za boravkom i investiranjem u našu općinu porastao i danas je poprilično velik. Uz te i brojne druge benefite, ima tu i potencijalnih opasnosti i trebamo biti dosta oprezni. Ali, na području naselja Svetvinčenat obnovljeno je puno starih kuća, što daje novu vizuru, otvorili su se i neki novi sadržaji pa sada imamo i bad&breakfast ponudu, što do sada nismo imali. Imamo i investitora za našu turističku zonu Mandule, koja je na 200 metara od Svetvinčenta, gdje u budućnosti očekujemo prvi hotel na našem području. Na javnom nadmetanju zemljište turističke zone kupila je tvrtka Zarez iz Rijeke, a investitori su partneri iz Istre i Zagreba. Sada već rade na projektnoj dokumentaciji, navodi Perković.

(Foto: NuNu Production)(Foto: NuNu Production)

Novi hotel produžit će im predsezonu, a interesu ulagača, ističe načelnik, sigurno je puno pridonio i funkcionalan kaštel. Ljudi koji obilaze Savičentu ili borave ovdje posjećuju manifestacije, koriste resurse kaštela, od iznajmljivanja dvorane do vožnje quadrovima po okolici i svih ostalih atrakcija koje se nude.

- Nadam se da ćemo imati organiziran i stabilan turistički proizvod, to je najbitnije u ovom momentu, i da ćemo se oduprijeti svim izazovima koje masovan posjet donosi. Trebamo biti umjereni i održivi u cijelom tom procesu. Naš domaći čovik, stanovnik, mora živjeti u simbiozi s našim gostima, da gost osjeti dašak našeg života, da ne bude sve komercijalno i da znamo prezentirati našu lokalnu istarsku priču, zaključuje načelnik Perković.

(Foto: NuNu Production)(Foto: NuNu Production)

Općinsku tvrtku Savičenta d.o.o., koja skrbi o kaštelu, kao i o Kući vještice Mare te je ujedno i turistička agencija, vode Nives Cetina i Natalija Ladavac, dvije direktorice, kažu ravnopravne. Ladavac podsjeća da je sustavnija obnova kaštela počela još prije više od dva desetljeća, zahvaljujući naporima ondašnje lokalne vlasti i svega nekoliko entuzijasta koji su htjeli revitalizirati kulturnu baštinu Savičente. U tim prvim projektima imali su financijsku podršku Istarske županije, Ministarstva kulture i talijanske Regije Veneto. Projektom Revitas pristupilo se obnovi kvadratne jugoistočne kule i prizemlja Aneksa palače, čime je prvi put u novijoj povijesti kaštel dobio funkciju.

Samoodrživa »institucija«

- Usporedno s građevinskim i restauratorskim radovima, osmišljavani su i sadržaji, od raznih događaja do Escape castle igre koja je i dan-danas vrlo tražena aktivnost, Grimanijevog trona u kojem su održavane srednjovjekovne večeri, sastanci, kongresi, a bio je i Službena sala za civilna vjenčanja, pa do osnivanja Povijesne udruge Kaštel 2013. godine i još mnogo toga. Sve je vodilo k dugoročnoj obnovi i održivosti funkcioniranja kaštela te prepoznavanja Savičente kao malog srednjovjekovnog gradića, kaže direktorica Ladavac.

Ne zaboravlja naglasiti da je prva direktorica kaštela bila Matea Stanić, potom je zaposlena još jedna osoba i 2020. godine, kada je projekt okončan, »stvorio se mali krug osoblja koji je imao zadatak sve ono što je projektom zamišljeno i obnovom revitalizirano pretočiti u stvarnost, oživjeti aktivnostima, posjetiteljima, događajima«. Sada marketinške aktivnosti vodi Nina Licul, a za razvoj novih aktivnosti i programa zaslužan je Matija Ljuba.

(Foto: NuNu Production)(Foto: NuNu Production)

Obnovom palače pet je katova u potpunosti dobilo svoj smisao i sadržaj. U prizemlju palače smještena je Kušaona s ponudom najboljih proizvoda lokalnih OPG-ova, na drugom katu je Galerija, zatim Multimedijalna izložba s devet interaktivnih točaka, Kongresna dvorana i Službena sala za civilna vjenčanja, a na vrhu palače uređena je Kapetanova soba. Kroz svih pet katova palače smještena je i zbirka starog oružja Maria Ferlina, mještanina općine.

Direktorica Nives Cetina ističe da im je od samog početka bio cilj da obnovljeni kaštel bude »aktivan« svih 12 mjeseci u godini i tako su dobili cjelogodišnju, a ne samo ljetnu priču.

- Dugoročna vizija Savičente d.o.o. samoodrživo je upravljanje kaštelom, razvoj i promocija cijele destinacije i lokalnih proizvoda. Već lani smo imali jasniju sliku poslovanja u odnosu na 2021., kako je mi zovemo nultu godinu. Iako je kaštel otvoren u vrijeme COVID-19, bila nam je to i olakotna okolnost. Bilo je to vrijeme kad je trebalo posložiti i definirati puno toga, obučiti osoblje, upoznati lokalno stanovništvo, marketinški odjeknuti kako bi uopće saznali za nas, stvoriti aktivnosti uz stalni sadržaj koji će privući posjetitelje, definirati pravilnike, cjenike i još mnoštvo toga. Kao i svaki početak i nama je naš donio jasnu sliku što je sve kaštelu potrebno. Iste te godine zaposleno je još šest djelatnika koji danas čine stalni sastav kaštela, dok u ljetnim mjesecima zapošljavamo studente i učenike pa nas zna biti i dvostruko više, kaže Cetina.

Otvoreni cijele godine

U tri godine kaštel je bio domaćin mnogim školskim i vrtićkim grupama, team building grupama, lokacija za vjenčanja koja postaje sve prepoznatljivija, lokacija za privatne zabave, gala večeri, promocije knjiga, rođendana, koncerte, predstave, obilježavanje tematskih dana i još mnogo toga.

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

Kaštel otvara svoja vrata za individualne posjetitelje u ožujku i dostupan je za razgledavanje sve do studenog, dok je za grupne posjete i evente otvoren cijele godine. U prosincu je fokus na programima Božićni poklon-paketi u kojima su proizvodi lokalnih malih proizvođača te Božićno fotografiranje u jedinstvenom prostoru kaštela, ali je to doba i iznajmljivanja kaštela za privatne evente. Ljetno radno vrijeme kaštela, od lipnja do studenog, ove godine je od 9 do 17 sati od srijede do nedjelje, utorkom od 14 do 22 sata, a ponedjeljkom je zatvoren. Večeri ostavljaju za razne evente koje kreiraju kroz godinu.

Ovoljetni programi

Ljetnu sezonu u kaštelu otvaraju koncertom, ove godine gostovala je Tereza Kesovija, a od 1. do 10. srpnja traje rođendanski program. Zašto rođendan slave čitavih 10 dana, objašnjava direktorica.

- Kaštel je svečano otvoren 30. lipnja 2020. za uzvanike, dok je otvaranje za posjetitelje bilo 10. srpnja. S obzirom da su nam oba datuma jednako važna, odlučili smo se na 10 dana slavlja. Ove godine imamo razne dnevne i večernje programe, poput Pub kviza, filmskih večeri, Hema natjecanja, radionica heraldike te osmišljavanja obiteljskih grbova, škole streličarstva, promotivnih akcija naših programa kao što je najpopularniji Escape castle te Potraga za baštinom. Finale rođendanskog programa je veliki koncert Gibonnija ove subote, 8. srpnja, navodi direktorica Ladavac.

Iduće srijede, 12. srpnja, u kaštelu gostuje Tarik Filipović sa svojim kazališnim showom »Seks i glad«, 22. i 23. srpnja rezervirani su za 24. Festival plesa i neverbalnog kazališta, a od 4. do 6. kolovoza traje 11. Srednjovjekovni festival. Srijedom se održavaju Srednjovjekovne noći Povijesne udruge Kaštel, a četvrtkom Sljubljivanje vina i lokalnih proizvoda u organizaciji Vinistre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini