PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NA KONFERENCIJI GLASA ISTRE u balama

FOTOGALERIJA / "Energetska tranzicija nema alternative, a Istra može biti predvodnik tih promjena u našem turističkom sektoru"

| Autor: Doria Mohorović


Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj konferenciji Glasa Istre "Izazovi zelene tranzicije", koja se održava u sklopu sajma modularnih i montažnih kuća u Balama, istaknuo je da prelazak na zeleno i održivo gospodarstvo, koje počiva na korištenju energije iz obnovljivih izvora, treba gledati kao priliku za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske.

- Vjerujem da upravo Istra može biti predvodnik tih promjena u našem turističkom sektoru. U tu svrhu osigurana su bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Ova će nam sredstva svakako omogućiti daljnju energetsku transformaciju i, ono što je najvažnije, sudjelovanje naših građana u njoj. Cilj nam je provoditi aktivnosti kojima ćemo osigurati povoljnu i obnovljivu energiju koja će pridonijeti daljnjem razvoju cjelogodišnjeg i održivog turizma, rekao je Plenković, koji je nakon uvodnog govora obišao sajam Modular Homes Expo 2023. i razgovarao s ponajboljim proizvođačima u sve popularnijoj industriji izgradnje montažnih kuća.

Napomenuo je i da je energetska tranzicija nema alternative - ona je, tvrdi, postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost.

- Iako smo LNG-Terminalom osigurali svoju energetsku neovisnost od ruskog plina, samo ćemo ulaganjem u obnovljive izvore energije - to jest u čišću energiju koju ćemo moći sami proizvoditi - moći doseći punu energetsku neovisnost, poručio je Plenković.

Naveo je i tri ključna prioriteta kojima će se sustavno baviti u idućem razdoblju. Prvi prioritet je digitalna transformacija države, gospodarstva i društva, kako je istaknuo, za veću kvalitetu javnih usluga, naprednu infrastrukturu, veću konkurentnost gospodarstva te digitalne vještine građana, a o čemu je bilo riječi na sjednici Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju prije dva tjedna.

- Drugo, to je prioritet demografske revitalizacije, za preokretanje demografskih trendova, za razvoj i vitalnost gospodarstva, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava te javnih financija, što ćemo pratiti kroz intenziviran rad Vijeća za demografsku revitalizaciju. I treće, to je prioritet dekarbonizacije, za postizanje veće razine energetske neovisnosti te klimatske neutralnosti, što ćemo pratiti kroz Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje će se sastati iduću srijedu, kazao je Plenković.

Istaknuo je i kako ključnu ulogu u procesu prelaska na klimatsku neutralnost imaju, s jedne strane gospodarski subjekti, a s druge strane gradovi i općine. A upravo su, rekao je, gradovi, gdje danas živi većina stanovnika, odgovorni za 80 posto energetske potrošnje i s njima povezanih emisija CO2.

Uz Plenkovića, o jednoj od najvažnijih tema današnjice, uvodno su govorili član Uprave Glasa Istre Ivica Božan, Josip Ostrogović, član Uprave ACI- ja za investicije, marketing i maloprodaju, istarski župan Boris Miletić i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio.

Konferenciji i sajmu odazvali su se brojni stručnjaci, političari i drugi gosti iz javnog sektora koji su, u kontekstu ekologije i održivog razvoja te zelene tranzicije, imali priliku čuti što domaće kompanije čine kako bi njihov otisak u poslovanju bio što manji na okoliš.

Edi Pastrovicchio je izrazio zadovoljstvo što je Općina Bale domaćin ovakvo jedinstvenoj sajamskoj manifestaciji, tim više što je sve veći interes budućih mještana da se upravo u tom malom mjestu grade montažne i modularne kuće. Istaknuo je i kako je Općina, koja bilježi značajan prirast stanovništva, nedavno provela natječaj "zemljište za 1 kunu" za 23 zemljišta na kojima će mlade obitelji graditi svoje kuće, a zasigurno će neke od njih biti montažne. Tom je prilikom napomenuo i da je sportska dvorana Bale, u kojoj se održavaju konferencija i sajam, osvojila niz međunarodnih i domaćih arhitektonskih nagrada zbog svoje uklopljenosti u postojeće okruženje. 

U sklopu konferencije održavana su dva panela - "Održivost kao imperativ turističkog razvoja" i "Kako doprinosimo smanjenju ugljičnog otiska", a među panelistima našli su se pulski gradonačelnik Filip Zoričić, Igor Radić (Ministarstvo turizma i sporta RH), Ivan Herak (ACI), Ivana Budin Arhanić (Valamar Riviera), Ivica Butorac (Brijuni Riviera), zamjenik župana Tulio Demetlika, Kristijan Rabar (BAT), Denis Nikola Kulišić (IT OIV -Odašiljaći i veze), Željko Ukić (HŽ Putnički prijevoz) te baljanski načelnik Edi Pastrovicchio.

Partneri konferencije bili su jos HEP, Jadrolinija Rijeka i Hrvatska udruga turizma.

gg


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater