U srijedu, 7. lipnja u Glasu Istre

Prilog u povodu Svjetskog dana oceana: O očuvanju "pluća" Zemlje, zaštićenim područjima u Istri, najmlađoj suvremenoj marini na Jadranu...

| Autor: Mirjana PERKOVIĆ MELON
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U povodu predstojećeg Svjetskog dana oceana, u tiskanom izdanju naših novina objavljujemo prilog na 12 stranica kojim se i mi uključujemo u obilježavanje ovog važnog dana.

Zajedno s našim partnerima, podsjetit ćemo vas na pluća Zemlje - nezamjenjive vodene površine koje su važne za život na planeti.

Oceani i mora koji povezuju ljude, sve su ugroženiji, a najviše im prijeti industrijski otpad za kojega je odgovoran jedino čovjek.

Svjetski oceani glavni su čimbenik održavanja prirodne ravnoteže i generiraju najveći dio kisika koji udišemo i reguliraju našu klimu.

Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 8. lipnja Svjetskim danom oceana.

I Jadransko more izloženo je pritiscima zbog pomorskog prometa, turizma, ribarstva, onečišćenja s kopna i mora i klimatskih promjena. Primjerice, veliki problem je i sve manji riblji fond, zatim nestajanje priobalnih staništa zbog nasipavanja i takozvanog nadohranjivanja plaža, da istaknemo same neke od gorućih tema.

Foto

U našem prilogu predstavit ćemo neke od aktivnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH , a tiču se smanjenja štetnih utjecaja pomorskog prometa, sprječavanja onečišćenja, ali ističemo i val investicija na području naše županije.

Iz Javne ustanove Natura Histrica svima nama poručuju - treba uspostaviti zaštićena područja u moru, 'no take zone', a danas ih u Istri imamo samo oko Brijuna.

Predstavljamo i napore Nacionalnog parka Brijuni, zaštićenog morskog područja gdje su razne aktivnosti unutar granica Parka zabranjene ili strogo regulirane. Rezultat zabrane ili regulacije, očuvana je bioraznolikost morske flore, faune i staništa - očuvan riblji fond, morske cvjetnice i razne strogo zaštićene vrste poput plemenite periske.

Posjetili smo i rovinjski Centar za istraživanje mora zagrebačkog Instituta "Ruđer Bošković", a JU Kamenjak podsjetit će vas na zaštićene značajne krajobraze - Donji Kamenjak, Gornji Kamenjak i medulinski arhipelag.

Važnost mora za život ističe i Brijuni rivijera podsjećajući da ono omogućuje i posao velikom broju ljudi u Hrvatskoj.

Donosimo i zanimljivu priču iskusnog pomorca, kapetana Denisa Dirake koji je oplovio "sve oceane svijeta", a od prvog dana vjeran je jednoj kompaniji - današnjem pulskom Alpha Adriaticu. Kratkom reportažom upoznajemo vas i s najmlađom suvremenom marinom na Jadranu, pulskom Marinom Polesana kojom je oživljen sjeverni dio Pulskog zaljeva.

Potporu ulaganjima i u projekte zelene tranzicije predstavlja Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

O svemu opširnije pročitajte u prilogu u tiskanom izdanju Glasa Istre u srijedu, 7. lipnja.Oceani - logotipi

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater