ARTE ZIGANTE

Prva likovna kolonija u vinariji: Nov i originalan prostor za širenje umjetnosti kroz zanimljiv spoj vinara i umjetnika

| Autor: Luka JELAVIĆ
Umjetnici uz oslikane hrastove bačve

Umjetnici uz oslikane hrastove bačve


Navikli smo na razne likovne radionice, slikarske ili kiparske, u raznim ambijentima i u raznim prigodama, ali dobri poznavatelji istarske likovne scene kažu da je likovna kolonija u vinarskom podrumu Vina Zigante u Kostanjici, na Grožnjanštini, koju vode otac i sin Duvilio i Denis Zigante jedinstvena. Naime, Denis Zigante je prihvatio prijedlog likovnog umjetnika Marina Jugovca da ugosti nekoliko umjetnika koji bi oslikali njegove bačve za vino. Svaki umjetnik sa svojom idejom i viđenjem ambijenta, posla i istarskog krajolika. U realizaciju ideje uključio se iskusni i poznati talijanski umjetnik Pino Bonanno, koji posljednjih godina živi u Grožnjanu, a čest je sudionik likovnih događanja u Istri. Na njegov poziv u Kostanjicu, u vinariju Zigante došli su, osim njih dvojice, Alban Cela (Orvieto, Italija), Fulvija Grbac (Sečovlje, Slovenija), Slavica Oplanić (Novigrad) i Livio Zoppolato (Trst).

Prezentacija projekta i izložba

Radili su na oslikavanju bačvi, svaki umjetnik je imao svoju, netko je oslikao i dvije, a Alban Cela i jednu veliku, u znak prvog susreta umjetnika u toj vinariji. Zajednički su taj projekt nazvali "Arte Zigante", s nastojanjem otvaranja novog i originalnog prostora za širenje umjetnosti kroz zanimljiv spoj vinara i umjetnika.

Obitelj Zigante je ugostila nekoliko dana umjetnike, a završetak rada i prezentacija projekta upriličena je na Dan otvorenih vinskih podruma u Istri, kada je vinariju Zigante i mnoge druge pohodilo mnogo ljubitelja lijepe prirode, vina i druženja. Uz to, svi umjetnici dali su po dva-tri svoja rada za izložbu smještenu na zidovima vinske kantine, odnosno kušaonice vina, gdje svrate gosti koji dođu u posjet vinariji i obitelji Zigante.

Groznjan, arte ZiganteGroznjan, arte Zigante

O toj vrijednoj i u Istri jedinstvenoj likovnoj radionici govorili su dobri poznavatelji umjetnosti i umjetnika Denis Visintin i Marino Baldini, a stručno vodstvo i predstavljanje umjetnika preuzeo je Pino Bonanno.

Novi način promocije regije

Domaćin Denis Zigante je zahvalio umjetnicima na dolasku, dodajući da je s radošću prihvatio tu ideju i da će njegova kantina biti otvorena za umjetnike i njihova djela.

- Umjetnici su radili po dimenzijama bočnih dijelova drvene bačve za odležavanje vina, unutar podruma je oslikana velika bačva, tako da ovdje imamo tri pristupa – izložba, vanjska intervencija umjetnika u koloniji i jedna velika oslikana bačva, kao trag boravka prve godine. Ovo se događa prvi put u Istri, što može biti primjer i drugima koji će preuzimati ovakve ideje, umjetničke kolonije. Pohvale domaćinima i svim umjetnicima koji su sudjelovali u toj umjetničkoj radionici u jednoj lijepo uređenoj kantini, komentirao je povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

Načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz je pohvalio ideju i domaćine koji su je prihvatili.

- Vinarija obitelji Zigante u Kostanjici, na Stanciji Koraca, ima dugu tradiciju u proizvodnji vina, a umjetnička kolonija i radovi umjetnika samo mogu biti prilika za dodatnu promociju te poznate vinarije, ali cijelog našeg područja. Ovo je ideja koju svakako treba podržati, sa željom da se sličan ili takav projekt proširi, da umjetnost postane jedan oblik i način promocije naše vinske regije. Hvala svim umjetnicima koji su svoj otisak ostavili na barrique bačvama, neka to bude smjer i drugim umjetnicima naročito s našeg područja, neka to postane tradicija cijelog područja, dodao je načelnik Stocovaz.

U oslikane hrastove bačve uskoro će vino, a zatim i nove ideje na novim bačvama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater