KRITIKA ROVINJSKE VLASTI

SDP o seksizmu, diskriminaciji i još mnogočemu u Rovinju. "Turistički vlakić im je postao Shopping vlakić"

| Autor: Glas Istre
Maria Blažina

Maria Blažina


"Investicije kasne, projekti se ne realiziraju u rokovima koje si je gradska uprava sama zadala, neutrošena sredstva koja se prebacuju iz godine u godinu sve su veća te ove godine dosežu 14,5 milijuna eura. Pri tome su rashodi za kapitalnu izgradnju i nabavku nefinancijske imovine realizirani u obimu 22,42 posto od planiranog. Opetovano se naglašava kako se grad ne zadužuje i nema kreditnih zaduženja, što je krajnje netočno. Primjerice, Grad vraća kredit za Valbruna sport d.o.o. u visini od 60 milijuna kuna", istaknula je Maria Blažina iz SDP-a Rovinj u svom današnjem osvrtu na rad gradske vlasti.

"Pored kašnjenja radova na obnovi Trga Maršala Tita, iz neobjašnjivih razloga stoje već više od godinu dana i radovi na rekonstrukciji kazališta Ganduzio, a prema najnovijim informacijama debelo, te bez ikakvog opravdanog razloga, kasne i radovi na izgradnji Centra za mlade. Podsjetimo, izgradnja Centra za mlade financira se u potpunosti donacijom dr. Marise Sciolis Škrapić. Sukladno ugovoru o donaciji rokovi za izgradnju Centra su vrlo jasni i vrlo kratki, te je sada već očigledno da se neće moći ispoštovati. Uz prisutnu inflaciju i porast cijena građevinskih radova vrlo je upitno u kojem će se obimu moći realizirati započeti projekt Centra za mlade, i hoće li se uopće uspjeti dovršiti. Izgovori gradske uprave na poteškoće kod projektiranja, nalaženja izvođača te izvođenje radova nisu prihvatljivi jer su ti momenti bili poznati i prilikom planiranja proračuna. Stoga Klub vijećnika SDP-a nije dao podršku Izvješću o izvršenju proračuna 2022. godine", dodaje Blažina.

Nastavlja da sva očitovanja gradonačelnika po pitanju realizacije proračuna i strateških prioriteta kategorički odbacuju bilo kakvu odgovornost ili kritiku, uz bespogovorno dizanje ruku IDS-ovih vijećnika, po uzoru na ponašanje većinskih saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Uz Centar za mlade, koji očigledno nije prioritetan, javni prijevoz, prema riječima gradonačelnika također "nije prioritet ove gradske uprave", kao ni "lista čekanja u domu za starije" niti jednosmjenska nastava u najvećoj rovinjskoj osnovnoj školi. Čak niti "Turistički vlakić" koji se privremeno uvodi ove sezone nije namijenjen razgledanju grada nego prijevozu turista od centra ka trgovačkom Retail-centru u poslovnoj zoni Gripole-Spine, te bi mu zlonamjernici mogli dati naziv "Shopping vlakić".

Nadalje, vladajuća IDS-ova većina u Gradskom vijeću bez imalo srama imenuje Nadzorni odbor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. u 100 posto muškom sastavu. Ostavimo li na stranu stranačke konotacije kojima se uređuje sastav Nadzornog odbora, krajnje je diskriminatorno i seksistički ustvrditi da nema kompetentnih žena koje bi mogle obnašati tu dužnost, pa čak ni među IDS-ovim članicama. Ovakve odluke vladajuće stranke u Rovinju pokazuju stvarni odnos prema ravnopravnosti koji gaji IDS, nasuprot izjavama predsjednice Kluba žena IDS-a koje su očito samo formalnog i deklarativnog tipa. Naime, u prosincu prošle godine novoizabrana predsjednica, čija potpredsjednica upravo sjedi u rovinjskom gradskom vijeću, izjavila je da će se "svim sredstvima zalagati za stvaranje otvorenog, modernog i ravnopravnog društva", napomenula je Blažina, dodavši da je vrhunac cinizma rovinjske gradske uprave taj što još uvijek visi u zraku vijećničko pitanje postavljeno već dva puta: gdje su (i kakvi su) rezultati ankete koju je 2022. godine u ljetnim mjesecima provela tvrtka Alphera d.o.o. po ugovoru s Gradom i naplatila to 38.125 kuna.

"Usluga pod nazivom "Istraživanje zadovoljstva upravljanjem lokalne uprave te potrebe osnivanja mjesnih odbora na području Grada Rovinja" provedena je nad minimalno 200 ispitanika, koji su svi mlađi od 65 godina. Ni na taj diskriminatorni kriterij još nije dano pojašnjenje, premda smo ga tražili još na 1. sjednici održanoj 15. ožujka. Na pitanja o provedbi ankete gradonačelnik je tada dao odgovor: "Grad Rovinj nikada nije takvu niti sličnu anketu naručio", dok je ovaj put odgovorio "Bit će vam odgovoreno pismenim putem"", zaključila je Blažina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini