Istarski ocat Nota
Konačno je zaživjela još jedna u nizu uspješnih istarskih gastronomskih priča - na najsjevernijem dijelu poluotoka brendirana je "Nota", prvi domaći aceto balsamico, odnosno, u nedostatku boljeg termina, balzamični ocat, aromatičan dodatak hrani koji se inače tradicionalno proizvodi u talijanskoj Modeni, a dobrodošao je začin svakoj salati, ali i mesnim te ribljim jelima.
Ipak, za bolje razumijevanje priče o istarskom acetu, vratit ćemo se nešto više od dvije godine unatrag. Tada smo pisali o Ivanu Catalanu, do tada poprilično nepoznatom poduzetniku iz Novigrada, koji nam je ispričao nekoliko vrlo zanimljivih osobnih životnih crtica i iznio niz inovativnih poduzetničkih ideja u enogastronomiji. U tadašnjem razgovoru ustvrdio je da u Istri postoji oko 150 vinarija, a nijedna nema registriranu proizvodnju vinskog octa. Catalano je inače Sicilijanac iz Taormine, a u Novigrad je stigao još početkom devedesetih godina. Dovela ga je ljubav, odnosno supruga Katjuša.
Proizvodnja i stvaranje novog brenda, istarskog octa, bio bi pokazatelj zrelosti istarskih vinara, govorio je svojevremeno Catalano, a sada je tu teoriju pretvorio u vlastiti proizvod. Uz pomoć dizajnerskog studija Sonda iz Vižinade i jedinstvenog umjetničkog doprinosa istaknute istarske glazbenice Tamare Obrovac, Catalano je brendirao novi proizvod od autohtonih istarskih sorti grožđa i usput nadomak Momjana, u Dragočevcu, svečano otvorio svoje imanje - Tenuta Tre Terre. U slobodnom prijevodu imanje s tri zemlje, taj se kompleks od četiri hektara može pohvaliti s čak tri različite istarske zemlje - crvenom, bijelom i smeđom. Dakle, te tri (boje) zemlje temelj su Catalanovog koncepta pa otud i naziv imanja.
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA 24. TRAVNJA