GLAVNI KUHAR HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE

Tomica Đukić: Ono što je tartuf u Istri ili kamenica u Stonu, to je crna svinja u Slavoniji

  Đukić je čovjek koji modernizira slavonsko-baranjsku kulinarsku tradiciju. Otud i titula od prije par dana kad ga je prestižni gastro vodič Gault&Millau proglasio chefom tradicijske kuhinje. A to dobivaju samo najbolji. Da, njemu je stalo do tradicije, zato s puno ljubavi, strasti i znanja priča o crnoj slavonskoj svinji koja, kako stvari stoje, poprima zvjezdani status

| Autor: Lara Bagar
(Snimila Lara Bagar)

(Snimila Lara Bagar)


"Trebao sam donijeti sto kila mesa, ali obećajem da će nagodinu biti više", rekao je Tomica Đukić, chef s puno utakmica u nogama koji je proteklog vikenda na Weekend Food Festivalu u Rovinju tijekom svoje masterclass radionice "Kuda idu divlje svinje" predstavio crnu slavonsku svinju i oduševio prisutne, kako jelom, tako i pričom o kraljici slavonskog stola.

Crna slavonska svinja ispala je prava senzacija, tko bi očekivao da svinja može izazvati takvo oduševljenje kod neupućenih. No, nije to bilo kakva, već crna svinja, koja za razliku od ovce, ima sasvim drugi status. Možda ne nosi, ali stvara serotoninski osjećaj sreće u intenzivnom dodiru s nepcem. A gastro znalci i "bonkulovići" znaju da slavonska crna svinja doživljava preporod i postaje pravi gourmet, što zna i Đukić.

(Snimila Lara Bagar)(Snimila Lara Bagar)

Na neki je način to i njegova misija. Skroman, strastven, vrijedan i zaljubljen u svoju Slavoniju, Tomica Đukić dolazi u fokus javnosti svake četiri godine, u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva budući da je chef hrvatske nogometne reprezentacije. Prošao četiri prvenstva, dvije medalje, dva Eura i dva svjetska. No, on se ne hvali. Slijedi svoje srce i instinkt, vodeći se onom da jedino kada si autentičan i sretan možeš raditi, u ovom slučaju, kuhati prave stvari. Iako je već godinama službeni chef hrvatske nogometne reprezentacije, u jednom je trenutku prije nekoliko godina napustio mjesto chefa u Hotelu Osijek da bi preuzeo posao glavnog kuhara osječke bolnice. Tko se u tom trenutku našao u bolnici, objedovao je kao u najboljem restoranu. No, ondje se nije dugo zadržao i sada kuha u restoranu Vinarije Jozić.

(Snimila Lara Bagar)(Snimila Lara Bagar)

Đukić je čovjek koji transformira i modernizira slavonsko-baranjsku kulinarsku tradiciju. Da je doista tako, govori i titula od prije par dana kad ga je prestižni gastro vodič Gault&Millau proglasio chefom tradicijske kuhinje. A to dobivaju samo najbolji. Da, njemu je stalo do tradicije, zato s puno ljubavi, strasti i znanja priča o crnoj slavonskoj svinji koja, kako stvari stoje, poprima zvjezdani status - ono što je tartuf u Istri ili kamenica u Stonu, to je crna svinja u Slavoniji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter