Moći će se uživati u raznim specijalitetima na bazi šparoga od tradicionalnih do modernijih gastro verzija i to u konobama Volte, Most, Kolinasi i Ročkoj konobi restoranima Old River i Vela Vrata te pizzeriji Ježić i Fast foodu Smile iz Udruženja obrtnika Buzet te ugostiteljskim objektima Humska konoba, Konoba Santa Terra, Restoran Stara oštarija i Bistro Sandy
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)
Sezona je šparoga, jedne od najcjenjeniji samoniklih biljaka sjevernoistarskog podneblja, ujedno i vrijeme za proljetnu gastro manifestaciju "Dani šparoga na Buzeštini" koja započinje 10. travnja i trajat će sve dok ima šparoga u ponudi. Već tradicionalno, u suradnji s Gradom Buzetom, Udruženjem obrtnika Buzet te Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika organizira je Turistička zajednica Buzeta.
U dvanaest buzetskih konoba, restorana i pizzeria moći će se uživati u raznim delicijama na bazi šparoga. To su Konoba Volte, Konoba Most, Konoba Kolinasi, Ročka konoba, Restoran Old River, Restoran Vela Vrata, Pizzeria Ježić i Fast food Smile iz Udruženja obrtnika Buzet te ugostiteljski objekti Humska konoba, Konoba Santa Terra, Restoran Stara oštarija i Bistro Sandy.
- S Udruženjem obrtnika i ugostiteljima već nekoliko godina tradicionalno surađujemo na ovakvim gastro sadržajima s ciljem promocije gastronomske ponude Buzeštine. Kreativnim i finim menijima u promotivnim danima želimo potaknuti naše goste, domaće i strane da dođu u Buzet i kušaju specijalitete sa šparogama kod naših vrijednih ugostitelja, poručila je Melita Paladin, voditeljica TIC-a buzetskog TZ-a na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Udruženja obrtnika Buzeta.
Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika buzetskog Udruženja obrtnika te potpredsjednica obrtničkog udruženja Nilda Marinac izrazila je zadovoljstvo što se ove godine uključio rekordan broj od čak osam obrtnika, od koji su dva dobrovoljni članovi obrtničkog udruženja.
- Svi uključeni ugostitelji u svojoj ponudi imaju kreativna jela na bazi šparoga, a u promociju putem ove gastro manifestacije su, osim ugostitelja, uključeni i naši drugi obrtnici koji se bave proizvodnjom hrane, jaja, brašna, vina, rakija, maslinovog ulja i domaćih namirnica koje se pripremaju i poslužuju gostima. Naši se ugostitelji trude da imaju proizvode lokalnih proizvođača, a gosti to prepoznaju, rekla je Marinac.
Buzet je, istaknuo je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno i predsjednik TZ-a, lani imao jednu nezaboravnu godinu u kulturi, kao i u turističkim događanjima.
- Kada govorim o kulturi mislim na faksimile Misala kneza Novaka i Misala po zakonu rimskog dvora, a sada na Brevijar Vida Omišljanina koji je izvorno pisan za ročke crkve sv. Bartola i sv. Antuna. Nadamo se da će ga Staroslavenski institut u suradnji s Ministarstvom kulture prezentirati do kraja godine. Naše turističke manifestacije bile su među najbolje organiziranima s minimalnim sredstvima, bilo da je riječ o Subotini po starinski, Festivalu istarskih tartufa, auto utrkama, kulturnom ljetu iza kojeg je stalo Pučko otvoreno učilište sa stotinjak manjih manifestacija. Ovu godinu smo započeli s Buzetskim karnevalom, sada nastavljamo s Danima šparoga na Buzeštini pa opet obnavljamo Samanj od rož i nastavljamo dalje. Kada govorimo o turističkim aktivnostima obveza nam je obnoviti Komarov most na Stazi sedam slapova. Danas bi trebao biti otvoren natječaj za njegovu sanaciju. Proračun Turističke zajednice više je nego skroman, iznosi oko petsto tisuća kuna. Vjerujem da će nam Ministarstvo pravosuđa povjeriti na upravljanje dio prostora zgrade bivšeg općinskog suda u buzetskoj starogradskoj jezgri gdje se nalaze najstariji očuvani zatvori u Istri, a nastojat će se staviti u funkciju i neke objekte u starom gradu. Buzet je u onom turističkom smislu, kada se gleda noćenja, u ukupnim istarskim brojkama negdje na marginama, ali sa svojim biserima kao što su Stari grad Buzet, Hum, Roč, Aleja glagoljaša, Kotli, Staza sedam slapova, Sovinjak, Raspadalica…, s oktanskim sportovima, sjajnim restoranima, može ponuditi, da parafraziram slogan Hrvatske turističke zajednice, Istru kakva je nekada bila, pitoma, otvorena svima, prelijepa, a šparoge na pijatu svemu tome na neki način mogu i svjedočiti, poručio je Kajin.
Na menijima se tijekom Dana šparoga na Buzeštini može naći raznovrsna ponuda, od tradicionalnih do modernijih gastro verzija: fritaja sa šparogama i pršutom, fritaja kuraja na bazi šparoga, jaja, kruha, ombolića, miješanog sira, potom domaća nedeva sA šparogama i pršutom, šparugaburger, fritada od prepeličjih i kokošjih jaja sa šparogama i samoniklim biljem. Krem juha od šparoga, njoki od koprive sa šparogama i pršutom, pljukanci s divljim šparogama i pancetom, domaća plećka, salata od mišancije samoniklog bilja, šparoga, prepeličjih jaja i skute, ali i goveđi cuberoll sa mouseom od krumpira, divlje šparoge, prah od crnih maslina i umak hollandaise, kao i biftek u umaku od šparoga.