"Ostavi utisak, ne otisak!"

Učenici rovinjske OŠ Jurja Dobrile pobijedili na eko natječaju i za nagradu se družili s influencerom Lucianom Plazibatom

| Autor: Aleta BRATTONI
Dijelio je autograme i - savjete (Snimila Aleta Brattoni)

Dijelio je autograme i - savjete (Snimila Aleta Brattoni)


Luciano Plazibat, 24-godišnji influencer koji je odnedavno u ulozi voditelja u rubrici "Live s Lucianom" na službenom TikTok i Instagram profilu "Plesa sa zvijezdama", posjetio je jučer skupinu talentiranih učenika Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja. Druženje s uspješnim plesačem, voditeljem i influencerom ovi su osnovnoškolci ostvarili zahvaljujući svojoj kreativnosti, odnosno odnijevši pobjedu u kategoriji viših razreda na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "Ostavi utisak, ne otisak!".

Mali prirodnjaci

- Ovaj projekt obrazovno-informativnog karaktera postoji već četiri godine, a namijenjen je djeci i mladima s ciljem poticanja i motivacije mladih, prvenstveno na smanjenje otpada, a onda i njegovu ponovnu uporabu i recikliranje, navela je Sunčana Matić iz službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Među velikim brojem prijava, skupina petaša i šestaša iz spomenute škole pod nazivom "Mali prirodnjaci" izborili su se za naklonost žirija, među kojima je bio i sam Luciano, originalnim video uratkom u trajanju od jedne minute, što je bilo zadano natječajem. Naime, u kratkom su vremenu u svom videu iznijeli čitavu problematiku te kako postupati s otpadom, a to su učinili podijeljeni u dvije skupine: s jedne strane oni koji zagađuju okoliš, a s druge strane oni koji štetu popravljaju i odlažu otpad na za to predviđeno mjesto.

- Sjećam se kako sam pristigle videe ocjenjivao kasno navečer i dosta njih bilo je osmišljeno prema istom principu, dok se video 'Malih prirodnjaka' isticao, bio je lijepo sniman i editiran baš kao pravi spot, pohvalio je Luciano rovinjske učenike.

(Snimila Aleta Brattoni)(Snimila Aleta Brattoni)

Lena, jedna od učenica koja je radila na projektu ispričala nam je kako im je trebalo nešto više od tjedan dana kako bi iznjedrili ovaj video, a najveći dio vremena potrošili su upravo na snimanje. Iako su mnogo toga o reciklaži već znali, Lena navodi kako je uvijek dobro naučiti nešto više.

- Jako nas iznenadi kada vidimo koliko su mladi već zainteresirani za ovu temu. Često je slučaj da mlađe generacije upozoravaju one starije jer se kod starijih teže mijenjaju navike, dok mlađi puno brže usvajaju nove. Osim toga, već i u samom nastavnom programu imaju dosta tema kojima se ova problematika obrađuje. Ipak, problem kod mlađe generacije jest taj što je zatrpana različitim proizvodima, od ambalaža do vrećica i brze mode. To predstavlja izazov i opterećenje jer treba vidjeti što sa svim time. Prvotno ih se usmjerava na smanjenje otpada, a onda i na ponovno korištenje i reciklažu, rekla nam je Matić.

Odgovorno ponašanje

I Luciano Plazibat navodi kako je nova generacija rano krenula s osvješćivanjem ove problematike te smatra kako to utječe i na okolinu koja se zatim osjeća primoranom ponašati se ekološki odgovorno.

- Kada sam iz Splita došao živjeti u Zagreb uočio sam veliku razliku u mentalitetu. U rodnome Splitu kvartovi nemaju kante za razvrstavanje otpada, dok je u Zagrebu potpuno drugačija priča. Kad ljudi oko tebe paze na to, i tebe unutarnji instinkt tjera da činiš isto, priča nam ovaj Dalmatinac.

(Snimila Aleta Brattoni)(Snimila Aleta Brattoni)

Luciana na Instagramu prati 75 tisuća ljudi, dok se ta brojka na TikToku penje i do 303.600 pratitelja. Prate ga, naravno, i ovi rovinjski školarci, a koliko je među njima prepoznat bilo je očito čim je kročio u OŠ Jurja Dobrile, jer djeca nisu prestajala pristizati i pitati za fotografiju s njime.

"Mali prirodnjaci" Luciana su sa zadovoljstvom proveli po svojoj školi, nakon čega su imali čitav sat u učionici s njime, a s pitanjima ga nisu štedjeli - od privatnog do poslovnog života. Osim toga, na jedan su dan postali njegovi vodiči po Rovinju, kojeg je Luciano prvi put posjetio.

- Sve sam više prisutan u životu izvan mreža i sve više cijenim to vrijeme. Djeci bih poručio da što više vremena provode vani, da guštaju i da trče, zaključio je Plazibat ovo druženje s rovinjskim osnovnoškolcima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater