projekt "Od izvora do mora"

Vodnjan planira urediti novu zelenu zonu preko puta bivše "Astre"

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ  
(foto Cropix)

(foto Cropix)


U ovogodišnjemu izdanju ekološkoga projekta Coca-Cole, Konzuma i Udruge gradova "Od izvora do mora" sudjelovat će čak 28 gradova. Naime, toliko ih se u mjesec dana, od 15. veljače do 15. ožujka, prijavilo za sudjelovanje u ovom projektu. Uz promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjega izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Pravo sudjelovanja na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume neko svoje područje, a poslali su pravovaljane prijave. Tako će u kategoriji malih gradova do 15 tisuća stanovnika sudjelovati: Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan, Zabok i Zlatar. U kategoriji srednjih gradova od 15 do 35 tisuća stanovnika sudjelovat će: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić, a u kategoriji velikih gradova s više od 35 tisuća stanovnika ove će godine sudjelovati: Bjelovar, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar. Obveza tih gradova bit će u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt "Od izvora do mora" Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

"Od izvora do mora" dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana "Svijet bez otpada", kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

Kristina Buršić, viša savjetnica za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana, koja je i prijavila grad Vodnjan na ovaj projekt kao jedini grad iz Istre, pojasnila je što se želi dobiti ovih projektom na njihovom području.

- Ovo je prvi krug u sklopu tog natječaja i sada smo dužni u idućem period od sredine travnja do kraja svibnja organizirati jednu akciju prikupljanja otpada. Lokaciju još nismo definirali, ali s obzirom da se i projekt zove "Od izvora do mora', želja nam je da to bude negdje uz more, najvjerojatnije neka plaža na području Peroja. Tada će se na temelju uspješnosti te akcije prema definiranim parametrima kao što su broj sudionika, količina prikupljenog otpada i drugo, odlučivati o pobjedniku po svakoj od tri kategorije. Mi smo, dakle, u kategoriji malih gradova. Tada će se ukupni fond projekta od 42 tisuće eura podijeliti na tri pobjednika i taj će se novac koristiti za pošumljavanje. Budemo li to mi, naša je želja urediti veliki dio preko puta bivše 'Astre', odnosno urediti tamošnje parkiralište, zasaditi drvored pored pruge koja tuda prolazi, i urediti zelenu površinu pored tamošnjih teniskih terena, odnosno jednog budućeg sportskog centra kako je zamišljeno. Budemo li dobili ta sredstva, napravit ćemo prvi veliki korak u tom smjeru, rekla je Buršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of