umag

Obilježena 79. godišnjica pogibije Marije i Line: Sjećanje na umaške heroine, simbole otpora i suživota

  Marija i Lina su vjerovale u snove, a svojom su nesebičnom žrtvom poklonili svima nama život i slobodu, poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese, govoreći o značaju mladih djevojaka koje su 1944. godine stradale i postale simbol borbe za slobodu i ideale mladih

| Autor: Luka Jelavić
Komemoracija

Komemoracija


Svake godine komemorativnim skupom u Brutiji kod Umaga obilježava se obljetnica stradanja dviju mladih heroina, Marije Medica i Line Zacchigna, koje su mučki ubili njemački vojnici. I ove godine uz spomenik stradalim djevojkama okupili su se građani, predstavnici gradskih vlasti i učenici umaških osnovnih škola i dostojno obilježili 79 godina od stradanja djevojaka, Hrvatice i Talijanke, koje su postale simbolom ne samo otpora neprijatelju, već i suživota dvaju naroda u slobodi na istarskom području.

Komemoraciji su, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line, TOŠ "Galileo Galilei" i Grada Umaga, uz ostale, prisustvovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese sa suradnicima, gradski vijećnici, ravnatelji i učenici umaških osnovnih škola, članovi udruga antifašističkih boraca iz Istre i Slovenije te građani.

- Poveden vjerom u socijalnu pravdu, jednakost i slobodu, antifašističkoj borbi je pristupio čitav naraštaj mladih. Marija i Lina simbol su upravo ovih mladih koji su se, poneseni vjerom u pravednije društvo i bolju budućnost, borili do samog kraja i vjerovali u promjenu. Marija i Lina su vjerovale u snove, a svojom su nesebičnom žrtvom poklonili svima nama život i slobodu, poručio je umaški gradonačelnik, govoreći o značaju mladih djevojaka koje su 1944. godine stradale i postale simbol borbe za slobodu i ideale mladih.

Komemorativni skup obogatila je vokalna skupina "Zborić" u pratnji glazbene skupine „Ukulele“ OŠ Marije i Line pod vodstvom Mirele Zemčak.

Svake godine u znak sjećanja na Mariju i Linu Udruga antifašista Bujštine raspisuje literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola na temu borbe za slobodu. Ove su godine za literarne radove nagrađeni Luka Katić, Sara Grlica i Marta Bumbak Runtić iz OŠ Marije i Line, te Enya Grassi Pavletić, Lucija Vidošević i Nikae Grižančić iz TOŠ „Galileo Galilei“. Učenici su na skupu pročitali svoje nagrađene radove.

Podsjetimo, u proljeće 1944. godine mlade djevojke Marija Medica i Lina Zacchigna, u predvečerje 28. ožujka, vraćale su se s Oblasne konferencije Ujedinjenog Saveza antifašističke omladine Hrvatske na Krasu. Nadomak Umagu, između mjesta Brutija i Valica, sreli su ih nacistički vojnici i rafalima prekinuli život mladih revolucionarki. Lina je tada imala 22, a Marija dvadeset godina. Ubijene su na proplanku, uz sadašnju cestu, nadomak kućama i na početku mladosti.

Marija Medica je rođena u Valici 1924. godine, u siromašnoj obitelji poznatog narodnjaka Jakova i vrijedne istarske žene Marije. Stariji brat Anđelo je već tada bio na dužnosti komesara komande mjesta Umag. Ponosna na svog brata, krenula je u borbu za slobodu. U partizanski pokret ušla je zajedno s prijateljicom Linom Zacchigna, rođenom u Brutiji 1922. godine od oca Joakima i majke Marije. Djetinjstvo i mladost, do pogibije, Lina je proživjela u rodnom selu. Bila je odgajana u naprednom duhu pa je već rano osjetila sve teškoće i nevolje kojima je bila izložena njena obitelj i istarski hrvatski seljak. Lina je još 1943. godine postala aktivni član omladinske organizacije, a nedugo nakon toga primljena je u Komunističku partiju. U razvijanju omladinskog pokreta, prijateljstvo mladih djevojaka dobiva novu i dublju dimenziju. U trajno sjećanje na dvije mlade heroine, njihova imena nosi umaška osnovna škola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of