Istražili smo

Potražnja za sezonskom radnom snagom u Istri je ogromna, ali najčešće iskustvo je...

Da mi netko dođe na razgovor za posao, možda bih i znala što je eventualno sporno u našim uvjetima, ali mi se još nitko nije ni javio na oglas, kaže jedna naša sugovornica

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (foto Pexels)

Ilustracija (foto Pexels)


"Došli smo u situaciju da ne nudim ja plaću, već kandidata za kuhara pitam koliko bi želio", opisuje nam ugostiteljica s područja Pule svoje razgovore za posao s potencijalnim radnicima.

"Ponudila bih i 3.000 eura kuharu kad bi mi se netko uopće odazvao na razgovor za posao", veli nam druga.

Ima li, uopće, u našem okruženju dovoljan broj ugostiteljskih djelatnika, koji su raspoloživi za rad? Je li problem u sezonalnosti, plaći ili nekim drugim uvjetima, na koje radnici ne žele pristati?

Pretražili smo oglase za posao koji potražuju konobare, kuhare, servire, pomoćne kuhare, barmene, a sve kako bi dobili što bolji uvid u tržište rada ovih, većim djelom, sezonskih poslova. Svaki će poslodavac za sebe reći da nudi odlične uvjete, dok će svaki radnik za sebe ustvrditi da je ponuda koju dobiva nedostatna za njegov rad. Život nije crno-bijel, najveći dio odvija se u sivoj zoni, pa je pokušaj da skeniramo situaciju na terenu samo djelić realnosti koja nam se događa. A već i taj djelić ukazuje da se djelatnici za rad u ugostiteljskoj djelatnosti sve teže pronalaze.

U Hrvatskoj se, na jučerašnji dan, putem oglasa na Zavodu za zapošljavanje tražilo čak 779 kuhara. Broj oglasa za posao konobara je 964, a pomoćnog kuhara 237. U Istri, u rubrici uslužnih i ugostiteljskih zanimanja, pronašli smo 253 oglasa, a najvećim dijelom odnose se na zanimanja u turizmu. Među tim oglasima najviše je onih koji se odnose na posao kroz sezonu, a poslove ne nude samo privatni ugostiteljski objekti već i hotelske kuće.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter