TIM JE VEĆ OFORMLJEN

Rovinjska bolnica u suradnji s dječjom bolnicom Srebrnjak otvara odjel za dječju rehabilitaciju

| Autor: Jasna ORLIĆ
Dječja ambulanta u rovinjskoj bolnici (Snimio Milivoj Mijošek)

Dječja ambulanta u rovinjskoj bolnici (Snimio Milivoj Mijošek)


Izgradnjom bazena završio je jedan posao, ali započinje, točnije nastavlja se novi, još značajniji. Rovinjska specijalna bolnica "Dr. Martin Horvat" formirat će odjel za dječju rehabilitaciju gdje će se liječiti i pratiti djeca s određenim zdravstvenim rizicima.

- Kad smo izrađivali strategiju razvoja bolnice detektirali smo da je naša bolnica idealno mjesto za liječenje i rehabilitaciju djece. Nije to ništa novo jer je bolnica 1888. godine i izgrađena kao dječja bolnica. Ne treba biti previše inovativan, nego se ponekad treba vratiti korijenima. Djeca tu mogu provesti duže vrijeme bez da počnu patiti od hospitalizma, osjećaja pripadnosti ustanovi. Ujutro će imati terapije, a u poslijepodnevnim satima će se u našem parku i na plaži igrati zajedno s lokalnom djecom, kaže Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice.

Rovinjska bolnica se u tom projektu funkcionalno integrirala s dječjom bolnicom Srebrnjak iz Zagreba. Doveli su njihove stručnjake u Rovinj i tu će biti na usluzi pacijentima.

- Ovu vrijednost su prepoznali svi istarski gradonačelnici i načelnici i župan pa će uređenje novog dječjeg odjela financirati svi zajedno. To je jedna jako dobra priča o suradnji za veće dobro, rekao je Rade.

Njegova je koncepcija najprije formirati tim, a zatim graditi zgradu. Već imaju pedijatra, neurologe, dječjeg ortopeda, fizijatra za dječju populaciju, logopeda, psihologa, rehabilitatora. Kuriozitet je da su u terapiju uključili i rehabilitacijskog psa. U suradnji sa Srebrnjakom na raspolaganju su im i ostali dječji specijalisti.

- Testirali smo tim, vidjeli da postoji potreba na terenu. Naša poliklinika je puna djece i sada gradimo odjel. Sve smo pokrili, od početka do kraja, naglasio je Rade.

U travnju završava javni natječaj za izvođača radova, slijedi odabir ponuda i nakon toga početak radova na uređenju zgrade uprave u odjel pedijatrije. Time će se omogućiti zdravstvena zaštita djece u blizini mjesta prebivališta i rješava se problem čestih putovanja velikog broja obitelji djece s neurorizicima u KBC Rijeka i KBC Zagreb.

Na posljednjoj sjednici županijske skupštine bolnici je odobreno kreditno zaduženje u iznosu od 2.322.649 eura za nabavu opreme i prenamjenu upravne zgrade u odjel za dječju rehabilitaciju, kao i proširenje djelatnosti. Kredit se planira realizirati do kraja ove godine, a otplaćivat će se od 31. ožujka 2025. do kraja 2034. godine. Prema odluci koju je potvrdila Skupština Istarske županije, gradovi i općine sufinancirat će otplatu kredita. Ako sve općine i gradovi ne potpišu sporazum, preostali nepokriveni dio iznosa, a najviše do deset posto ukupne kreditne obveze snosit će svi ostali obveznici plaćanja koji su potpisali sporazum.

Do 17. veljače ove godine županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb zaprimio je 23 odluke gradova i općina o prihvaćanju kreditne obveze. Time je pokriveno 64 posto vrijednosti obveze. Preostale jedinice lokalne samouprave odluke će donijeti do kraja ovog mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter