bespravna gradnja u rovinju

VIDEO / Srušen objekt u vlasništvu žene iz Pakraca koja radi u Italiji. Njezin odvjetnik tvrdi da ima "papire"

| Autor: Marcello Rosanda
Rušenje bespravnog objekta (Snimio Milivoj Mijošek)

Rušenje bespravnog objekta (Snimio Milivoj Mijošek)


Jutros je u Rovinju, na Štanjeri, srušen prvi od najavljenih 14 bespravnih objekata. Objekt je, kako doznajemo, u vlasništvu žene iz Pakraca koja radi u Italiji.

Njezin odvjetnik Dubravko Zeljko koji je prisistvovao rušenju, kazao je da se ne slaže s rušenjem, rekavši da vlasnica ima Rješenje o izvedenom stanju iz 2017. godine.

Priopćenje o rušenju bespravnih objekata poslali su iz Grada Rovinja.

- Podržavamo sva nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje te time zaštiti naš teritorij i našu prirodu kao naš naj vrijedan resurs, te još jednom osuđujemo svaki čin bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu izvan građevinskih područja.

Godinama se upozoravalo na posljedice bespravno sagrađenih kuća, vila s bazenom, pa čak i čitavih turističkih kampova i naselja, a koja imaju izravan učinak na prirodno nasljeđe i krajobraz jer se isti nalaze u predjelima čija predviđena namjena nije gradnja i urbanizacija.

Grad Rovinj, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017. do danas Grad Rovinj podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Grad Rovinj je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i Deklaraciju kojom se između ostalog od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku.

Bespravna gradnja sa sobom donosi i čitav niz dugoročnih, trajnih i često bespovratnih posljedica kod infrastrukture i okoliša. Plavljena poljoprivrednih područja su samo jedan od primjera prirodne devastacije u tom pogledu, jer se bespravnom gradnjom zatrpavaju kanali oborinskih voda. Ukoliko se ta praksa smjesta ne zaustavi, biti će sve teže sanirati posljedice devastacije prostora.

Broj ovakvih slučajeva na našem području je nažalost doveo do nepovratne ugroze prostora, no nadamo se da će uklanjanja takvih objekata Državnog inspektorata obeshrabriti moguće buduće bespravne graditelje te na taj način ograničiti njene razmjere, izvijestili su iz Grada Rovinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater