OPROŠTAJNA UTRKA

Nakon 18 godina u Puli održan posljednji IstraTrek: Gotovo 300 trkača upoznalo vrijeme kad je Pula bila najvažnija luka Austro-Ugarske monarhije

Bio je to savršen dan kao rođen za ovu zanimljivu i odlično organiziranu utrku gdje su sudionici mogli birati tri dužine, ultru na 45 kilometara, challenger na 30 i light na 15 kilometara. Nakon tri odvojena starta ispred Osnovne škole Veli Vrh, za svaku od skupina slijedilo je traženje kontrolnih točaka po Vallelungi, Štinjanu, centru grada i dijelu zvanom Kontrada i potom povratak u cilj

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


U organizaciji SRK-a Alba, proteklog vikenda održan je 18. IstraTrek koji je u Puli okupio impresivnu brojku od gotovo tri stotine trkača. Bio je to savršen dan kao rođen za ovu zanimljivu i odlično organiziranu utrku gdje su sudionici mogli birati tri dužine, ultru na 45 kilometara, challenger na 30 i light na 15 kilometara. Zabavili su se i okušali u izazovu nazvanom "pavlinka", a u konačnici, najbolji su bili i nagrađeni. Ono što je bacilo malo sjene na cijeli događaj, jest činjenica da je ovo bio oproštajni IstraTrek.

"Albina postaje punoljetna i ovaj je IstraTrek njen oproštaj, nakon utrke putuje u bijeli svijet, trbuhom za kruhom. Za posljednji IstraTrek izabrala je Pulu, a tema je pomorska tvrđava i vrijeme kada je Pula bila najbitnija luka Austro-ugarske monarhije. Očekuje vas izlet kroz povijest i podsjećanje na slavnu prošlost te zanimljiv i inovativni treking koncept. Moći ćete izabrati jednu od tri moguće utrke, odnosno dužine i sigurno se nećete razočarati", bila je najava mnogima dobro poznata, a drugima privlačni mamac da se barem jednom okušaju u treking izazovu. I mnogi ga zato nisu propustili.

Od uobičajene obavezne opreme bilo je potrebno uzeti kompas, čeonu lampu, mobilni telefon i zviždaljku uz karte koje je osigurao organizator, a kao i dosad, za prvih pet natjecatelja oprema se i provjeravala te je za svaki nedostajući dio slijedila i sankcija u vidu 30 kaznenih minuta vremena. Nakon tri odvojena starta ispred Osnovne škole Veli Vrh, za svaku od skupina slijedilo je traženje kontrolnih točaka po Vallelungi, Štinjanu, centru grada i dijelu zvanom Kontrada i potom povratak u cilj.

Koncept "pavlinke" odnosio se na Challenge i Ultra kategorije, a označavao je da svaki trkač mora proći tri različite karte A, B i C s ucrtanim kontrolnim točkama, ali raspored kojim će dobiti te karte i kojim će područjem trčati išao je slučajnim odabirom. Razlog za ovakav izazovan koncept je u tome da svatko trči svoju utrku, da se nitko nikome ne može "prikačiti" i da se nitko, kako kaže organizator, ne može "držati za ruke". Poanta je uzdati se u se i u svoje orijentacijske vještine i fizičku sposobnost.

- Taj koncept "pavlinke" nastao je iz underground utrka i super je stvar. S tim da, inače, trkači ne bi znali niti raspored kojim će trčati, a sada smo im ipak malo olakšali pa su prije starta znali kojim redoslijedom će dobivati karte. Dakle, otrčali su jednu, pa se vratili do cilja gdje su dobivali drugu i kada su riješili i nju, dolazili bi po treću i tek tada bi, po ulasku u cilj, završavali utrku. Dakle, svi odrađuju isto područje, ali različitim rasporedom i nema takozvanog "kofer" trekinga gdje će netko nekoga pratili ili mu se prilijepiti, pojasnio je organizator Alen Paliska.

U Light kategoriji prvi je u cilj stigao Vladimir Ljubešić (1:35:14), iza njega Luka Trontelj (1:40:54) pa Josip Pavlin (1:41:15) u muškoj kategoriji, dok je u ženskoj najbrža bila Patricija Lampič (1:40:55), ujedno i ukupno treća u cilju, druga u ženskoj konkurenciji je u cilj ušla Sonja Jantar (1:48:19), a treća Marija Trontelj (1:52:46).

U Challenger kategoriji najbrži, s vremenom 2:59:38, bio je Igor Rudan. U muškoj kategoriji drugi je u cilj stigao Raul Vozila (3:21:53), a treći Igor Dorić (3:34:25). U ženskoj kategoriji najbrža je bila Mateja Blažević (3:52:06), druga je stigla Olga Pajnić (4:32:56), a treća Žuža Gotesman (4:49:41).

U najtežoj Ultra kategoriji očekivano najbrži bio je Slovenac s istarskom adresom Andraž Hribar u dresu SRK Puls Pula koji je duljinu od 45 kilometara prošao u manje od četiri sata i u cilj ušao u vremenu 3:57:01. Slovenac Jure Zmrzlikar stigao je drugi s vremenom 4:32:32, a treći Sandro Ljubičić (4:38:11). U ženskoj kategoriji najbrža "ultrašica" bila je također Slovenka Barbara Jolič s vremenom 5:11:36, druga je u cilj stigla Maja Bonačić (5:54:56), a treća Mihaela Kaligari Hek (6:34:52).

Zadnji IstraTrek bio je prigoda i za prisjećanje svih ostalih izdanja. Prva četiri IstraTreka bila su organizirana od 2006. do 2009. na području Brseča i Skitače, potom 2010. u Labinu, 2011. i 2012. u Buzetu, 2013. godine u Barbanu, 2014. u Boljunu, 2015. u Labinu, 2016. u Gračišću, 2017. u Motovunu, 2018. u Pazinu, 2019. u Žminju, 2020. u Buzetu, 2021. u Labinu te 2022. u Pićnu. Svaku je utrku obilježio i simpatičan logo, prepoznatljiv za određeno područje.

Alfa i omega ovih utrka je Alen Paliska iz SRK Alba koji nam je ovaj put kratko rekao "Ovo je definitivno bio zadnji IstraTrek, a razloga za takvu odluku je više".

- Riječ je o jednoj ozbiljnoj utrci, odnosno utrci koja zahtjeva ozbiljnu organizaciju, prvenstveno kvalitetno financiranje. IstraTrek u Puli pomogla je Turistička zajednica Grada Pule na čemu smo itekako zahvalni, ali istu razinu financiranja, na žalost, ne možemo očekivati od drugih gradova i općina. Početna intencija je bila da IstraTrek svake godine mijenja lokaciju kako bi se upoznali različiti krajevi Istre, posebnosti i ljepote. Također, želja nam je bila da IstraTrek promovira lokalni doživljaj pa je tako i logo uvijek odražavao tu neku lokalnu posebnost što se natjecateljima svidjelo, ali na žalost, nije bilo prepoznato i na razini Turističke zajednice Istarske županije, rekao nam je Paliska.

Istaknuo je da jedna takva utrka zahtjeva višemjesečne pripreme, a da sav posao uglavnom padne na leđa dvije, tri osobe.

- Najzahtjevniji posao je ucrtavanje karte što doista traje mjesecima. Ovaj put u Puli su taj posao vrhunski odradili Dragan Klapčić i Eduard Brečević, i mogu reći da nikada do sada nismo imali tako dobru kartu kao sada, što je rezultat i nekih underground utrka koje se održavaju po Istri. U Puli smo na korištenje dobili i dvoranu u Osnovnoj školi Veli Vrh, što je također bilo odlično za organizaciju, ali takve su nam stvari inače bile teško dostupne i zato smo također zahvalni Puli, naglasio je Paliska.

Podsjetio je na retrospektivu i prošlost IstraTrek utrka koje su selile od juga do sjevera, od istoka na zapad Istre, ali je sada, na žalost, tome došao kraj. Krajem mjeseca, točnije 18. veljače u svojem 13. izdanju održat će se i Brtonigla trek, a po svemu sudeći, bit će to zadnji trek uopće. Razlog je što, po riječima Paliske, pada interes za trekingom, a raste za trailom.

- Nekada je bilo i po 800 natjecatelja na trekingu, a sada ih je, primjerice, bilo oko 300. Sve ispod 150 premalo je za ovakvu organizaciju, kaže na kraju Paliska koji nastavlja biti aktivan u organizaciji "kako kome treba". Aktivan je tako sudionik utrka poput Lavaredo Ultratraila, Istria 100 by UTMB, Adventure Race Croatia, seli se i na utrke po Zagorju i organizira neke nove utrke po Dalmaciji… Dakle, dok se neki dijelovi Hrvatske tek polako bude, u Istri se dobre ideje i još bolje realizacije polako zatiru. Šteta!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter