POVEZIVANJE CENTRA I PRIGRADSKIH NASELJA

U pripremi projekt izgradnje biciklističko-pješačke staze Kukci - Nova Vas

| Autor: Glas Istre
Sudionici u prometu bit će sigurniji, pogotovo ljeti

Sudionici u prometu bit će sigurniji, pogotovo ljeti


Kako bi se povećala sigurnost biciklista i pješaka, ali i svih sudionika u prometu, Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča krenuo je u izradu projekta izgradnje biciklističko-pješačke staze od naselja Kukci do naselja Nova Vas. U sklopu projekta izrađena je projektna dokumentacija te ishođena lokacijska dozvola.

Rampe na prijelazima

Staza je planirana u dužini od oko 2.000 metara, uz županijsku cestu ŽC 5042, kao nastavak staze koja od Poreča vodi do Kukci. Profil će činiti zaštitni zeleni pojas uz kolnik te zajednička biciklističko-pješačka asfaltirana površina, sveukupne širine 4,50 metara. U koridoru staze položit će se kabelska kanalizacija za javnu rasvjetu i elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. Svaki prijelaz s nogostupa na razinu kolnika bit će osiguran prijelaznom rampom za sigurniju pristupačnost pješacima i biciklistima. Osim toga, područje zahvata opremit će se prometnim znakovima i signalizacijom, brojačem korisnika, senzorom kvalitete zraka, pametnim klupama i koševima, kamerama te autobusnom čekaonicom, a sva će se postavljena oprema napajati sunčevom energijom.

Kao zaštita od visokih ljetnih temperatura uz stazu će se posaditi drveće, a zone odmora obogatit će mediteransko bilje i grmlje kako bi se dodatno potaknula bioraznolikost staništa.

Veća sigurnost

Cijeli je projekt nastao na temelju potreba i prijedloga mještana i predstavnika Mjesnog odbora Nova Vas, a osim što će kretanje ovim putem učiniti sigurnijim za pješake i bicikliste, pridonijet će i samoj protočnosti kolnog prometa, rasterećenju prometa tijekom turističke sezone, povezivanju naselja te poticanju i omogućavanju zdravog i održivog životnog stila.

Projekt je sada u fazi ishođenja građevinske dozvole, a bit će prijavljen i na natječaj za financiranje sredstvima europskih fondova, odnosno na poziv Ministarstva turizma i sporta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Zelena i digitalna tranzicija javne turističke infrastrukture generirat će višu dodanu vrijednost za udaljenija gradska naselja i tako povećati atraktivnost cjelokupne destinacije. Ovim se projektom nastavlja širenje mreže pješačko-biciklističke komunikacije, centra grada s prigradskim naseljima po mjesnim odborima, na čemu će se nastaviti raditi i dalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini