potvrđena dosad nepoznata veza

Arheološko istraživanja na Maraforu u Poreču otkrila antičko opločenje foruma i Decumanusa

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja Trga Marafor, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prošlog su tjedna počeli pripremni radovi za potrebna arheološka istraživanja koja su temelj za izradu konzervatorskog elaborata.

Investitor radova iskopa na arheološkom lokalitetu Marafor je Grad Poreč-Parenzo, a nositelj arheoloških istraživanja Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, dok je izvođač radova tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Radove su danas zajednički obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić sa suradnicima. Djelatnici Muzeja informirali su okupljene da su nakon provedenih pripremnih radova, ovog tjedna započela arheološka istraživanja na Trgu Marafor koja su na svjetlo dana već iznijela originalno rimsko opločenje foruma kao i dosad nepoznat spoj Decumanusa i antičkoga trga.

– Danas je otkriven dio Decumanusa koji ide prema Maraforu, čime smo potvrdili dosad nepoznatu vezu, odnosno, spoj Decumanusa i foruma. Kao što smo i očekivali, ovdje je pronađen i odvodni bočni kanal, odnosno, rigol. Istodobno, nastavilo se s istraživanjem cijeloga trga.

S južne strane trga vrlo je dobro vidljiv originalni antički lastrikat rimskog foruma koji je fenomenalno dobro sačuvan i ujednačen, dok je na sredini trga ostao bazen koji je vjerojatno ostatak srednjovjekovne cisterne koja se gradi u 15. stoljeću, što nam potvrđuje i literatura. Pronađeno je nekoliko kostura iz kasnijeg razdoblja, koje vezujemo uz crkvu sv. Jurja koja se nalazila nedaleko trga., pojasnio je Gaetano Benčić iz Zavičajnog muzeja Poreštine.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Arheološka istraživanja imaju za cilj po prvi put na svjetlo dana donijeti originalno rimsko opločenje foruma te pokušati istražiti mogućnost za njihovo prezentiranje javnosti u sklopu budućih radova obnove samog Trga Marafor. Po završenom arheološkom iskopu terena, lokalitet trga zatrpat će se kamenim agregatom i dovesti u prvobitno stanje kako bi se omogućilo nesmetano korištenje prostora trga do početka izvođenja radova na samom uređenju trga po ishođenoj građevinskoj dozvoli.

O važnosti Marafora Forum je bio centralno mjesto zbivanja svakog rimskog grada. Mjesto gdje su se spajale odnosno ispreplitale politika, sudstvo, religija, trgovina. No, osim formalnih nijansi, forum je zapravo bio žarišna točka spajanja ljudi, građana samog grada, ali i žitelja okolnog područja.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Sve je gravitiralo k forumu, jednostavno rečeno, glavnom trgu grada. Rimske četvrti (insule) su se kreirale po obliku samog foruma, čiji naziv Marafor, još nosi latinske korijene. Ono što je poznato je da je porečki forum bio oblika kvadrata te da se popločenje sastojalo od masivnih ploča lokalnog vapnenca. Velika je nepoznanica, međutim, što se tijekom tisućljeća događalo s građevinama koje su okruživale forum i

koja je njegova sudbina bila nakon što je centar moći prebačen na druge trgove, u druge dijelove grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of