ovdje Mladi ostaju

Lupoglavski načelnik Franko Baxa o mjestu na raskrižju putova i sve većem interesu za ulaganje u industrijsku zonu

Lupoglavska općina planira prodaju građevinskih čestica pa je ovogodišnji proračun nešto viši u odnosu na proračun iz prošle godine te iznosi 982.500 eura. Radi se o građevinskoj čestici u Brestu pod Učkom kao i o jednoj građevinskoj parceli u industrijskoj zoni Lupoglav za koju su zainteresirana tri potencijalna investitora. Sada se javljaju i nove tvrtke koje žele graditi svoje pogone

| Autor: Gordana Čalić Šverko
LUPOGLAV, NACELNIK FRANKO BAXA, SNIMILA SIJECANJ 2023 GORDANA CALIC SVERKO

LUPOGLAV, NACELNIK FRANKO BAXA, SNIMILA SIJECANJ 2023 GORDANA CALIC SVERKO


Lupoglav je dobro prometno povezan, na raskrižju je putova, svega 16 kilometara udaljen od Buzeta, 21 kilometar od Pazina i 35 kilometara od Rijeke. "Do riječke Žabice dovoljno je pola sata vožnje i to bez jurnjave", kaže načelnik Lupoglava Franko Baxa i dodaje da lupoglavska općina, na čijih 94 četvornih kilometara površine živi 846 stanovnika, nastoji što je više moguće ulagati u komunalnu infrastrukturu kako bi poboljšala uvijete života i zadržala mlade ljude, pri čemu postiže dobre rezultate.

Trend je da mladi ostaju u rodnom kraju

- Trend je da mladi ostaju u rodnom kraju. Puno ih perspektivu vidi u turizmu, preuređuju starinu i otvaraju kuće za odmor. Dosta se mladih obitelji bavi i poljoprivredom, neke kao primarnom djelatnošću, druge sekundarnom. Ima ih i koji dolaze izvana i tu se nastanjuju, uređuju ruševne kuće, doduše ne u nekom većem broju jer nema toliko nekretnina na raspolaganju. U suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre uredili smo planinarsku stazu u Vranju. Dio lupoglavske općine u obuhvatu je Parka prirode Učka, puno je pješačkih i biciklističkih staza, a planom upravljanja Parka prirode predviđeni su i novi penjački smjerovi i staze za downhill. Sve je veći interes za ulaganje u industrijsku zonu Lupoglav pa se i tu može očekivati otvaranje novih radnih mjesta, optimističan je Baxa.

llLupoglav je dobro prometno povezan

O Lupoglavu se u zadnje vrijeme puno govori i zbog Milana Grozića, donatora iz Vranja, sela u blizini tunela Učka. U dva je navrata ambulanti obiteljske medicine Istarskih domova zdravlja u Lupoglavu, ukupno donirao oko 200.000 kuna ušteđevine. Nabavljen je ultrazvučni aparat i još četiri vrijedna aparata čime je lupoglavska ambulanta postala najopremljenija ordinacija u širem okruženju.

- To je hvalevrijedna inicijativa. Lupoglavska općina također se uključila 2019. godine kada je, u suradnji s Istarskim domovima zdravlja, sufinancirala unutarnje uređenje, kompletnu sanaciju prostora ambulante, nove instalacije, PVC stolariju, podove, sanitarne čvorove. U planu je sada sanirati i fasadu, najavio je Baxa.

Od značajnijih prošlogodišnjih projekata, lupoglavski načelnik izdvojio je završetak petog dijela kanalizacijske mreže u Lupoglavu koji obuhvaća oko 300 metara kolektorske mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od 420 ES (ekvivalent stanovnika).

Svi mještani moći će se priključiti na kanalizaciju

U suradnji i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija saniran je ruševni dio bedema kaštela Boljun u ukupnoj vrijednosti od 232.000 kuna, od čega je resorno ministarstvo osiguralo 100.000 kuna, a ostatak je financirala općina. Izgrađena je oborinska kanalizacija u naselju Semić što je sufinancirala Istarska županija. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nabavljeno je devet kontejnera za staklo koji su postavljeni po naseljima, dva dodatna kontejnera za tekstil i pedeset kompostera koji su podijeljeni mještanima.

Lupoglavska općina planira prodaju građevinskih čestica pa je ovogodišnji proračun nešto viši u odnosu na proračun iz prošle godine te iznosi 982.500 eura. Radi se o građevinskoj čestici u Brestu pod Učkom kao i o jednoj građevinskoj parceli u industrijskoj zoni Lupoglav za koju su zainteresirana tri potencijalna investitora. U lupoglavskoj zoni svoju je poslovnu halu izgradila Vodoprivreda, postoji i interes za izgradnju solarne elektrane, a sada se javljaju i nove tvrtke koje imaju želju graditi svoje pogone.

llNove tvrtke žele graditi pogone

- U planu je nastavak izgradnje kanalizacije u Lupoglavu. Putem komunalne tvrtke Usluga odvodnja, kandidirali smo projekt šestog dijela kanalizacije koji obuhvaća 1.700 metara kolektora te dvije crpne stanice, čime bi kompletno naselje Lupoglav, svi mještani, imali mogućnost priključka na kanalizaciju. Projektantska procjena radova iznosi oko 600.000 eura s time da, ukoliko se projekt prihvati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, 90 posto bi se financiralo iz tog izvora, a preostalo iz Hrvatskih voda i Općine Lupoglav. Čekamo rezultate natječaja, prenio je lupoglavski načelnik Franko Baxa.

Kompletna sanacija kaštela u Boljunu

Prema Ministarstvu kulture i medija za ovu je godinu kandidirana izrada projektne dokumentacije za kompletnu sanaciju kaštela u Boljunu, procijenjene vrijednosti 30.000 eura.

S obzirom na to da ima dosta zahtjeva mještana za proširenje građevinskih područja, planira se pristupiti izmjenama i dopunama prostornog plana Općine Lupoglav. U planu je izgradnja društvenog doma u Lesišćini, projekta koji je već bio kandidiran na natječaj na Mjeru 74 za društvene domove, ali nije prošao. Sada se čeka raspisivanje novog natječaja s obzirom da lupoglavska općina proračunskim sredstvima ne može sama isfinancirati projekt čija se vrijednost procjenjuje na 900.000 eura.

Već duže vrijeme, naglasio je Baxa, priprema se projektna dokumentacija za gradnju školske sportske dvorane u Lupoglavu. Općina će, po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, financirati izradu projektne dokumentacije te taj projekt također kandidirati na EU fondove. Proračunom je predviđeno i puno manjih komunalnih radova i akcija: na uređenju groblja, starih školskih zgrada koje se koriste kao društvene prostorije, na uređenju nerazvrstanih cesta, protupožarnih putova, vodotoka. Redovito se prati i financira predškolski odgoj, a za stipendije 39 učenika i 13 studenata, osigurano je 32.000 eura na godišnjem nivou.

Pri kraju je izgradnja vodovodnog ogranka u Lesišćini na dionici Španjarija - Viskovići od 950 metara dužine. Druga je to faza ogranka Gorenja Vas - Dajčići. Investitor je Istarski vodovod. Općina Lupoglav će po dovršetku radova asfaltirati cestu za što su sredstva osigurana kandidiranjem ovog projekta na Ministarstvo regionalnog razvoja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater