Turistički apsurd

Iako u Novigradu nekomercijalni smještajni kapaciteti rastu što dovodi do velikog opterećenja sustava, brojke su u padu. Razlog tomu je više nego očit

Nekomercijalni smještaj čine kuće i stanovi za odmor koji nisu kategorizirani i koji su najčešće u vlasništvu stranaca, odnosno vikendaša, a na našem području evidentirano je 10.100 kreveta u takvim objektima. Lani je tu zabilježeno 40 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu i devet posto manje u odnosu na 2021. godinu. To je velik pad, nimalo beznačajan, jer je u tim objektima ostvareno osam posto svih noćenja. Razlog ovom velikom padu prometa je neprijavljivanje pa ove brojke ne pokazuju ni približno pravo stanje, kaže direktorica Ureda Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac

| Autor: Luka Jelavić
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Prije godinu dana na početak turističke sezone gledalo se s oprezom. Međutim, unatoč još tada uvijek prisutnoj pandemiji i nestabilnostima izazvanim ratom u Ukrajini, već nakon ukidanja restriktivnih mjera vezanih za putovanja, uvidjelo se da će i Novigrad posjetiti velik broj turista. Optimizma je bilo sve više, gostiju jednako tako pa je na području Turističke zajednice u raznim objektima prošle godine zabilježen dolazak više od 230.000 gostiju koji su ostvarili gotovo 1,3 milijuna noćenja. To je bilo na razini turistički veoma dobre 2019. godine, koja je kasnije postala godina za mjerenje uspješnosti, pa je tako lani zabilježeno 35 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

Najviše noćenja zabilježili kampovi

Najbrojniji su i u Novigradu bili gosti iz Njemačke koji su činili gotovo trećinu broja svih gostiju. Boravili su dulje nego ranije pa su ostvarili čak 24 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu. Na drugom mjestu su Slovenci (24 posto udjela u ukupnom broju gostiju), ali oni su boravili kraće pa je zabilježeno čak 21 posto manje noćenja. Na trećem mjestu su Austrijanci koji su ostvarili gotovo isti promet kao i rekordne 2019. godine. Po broju dolazaka i noćenja slijede gosti iz Češke koji su ostvarili 20 posto više noćenja, dok su Talijani zabilježili 31 posto manje noćenja. Potom dolaze gosti iz Nizozemske, pa domaći gosti, Švicarci, Poljaci i Slovaci.

Na području Novigrada registrirano je 13.650 turističkih (komercijalnih) kreveta. Gotovo pola od toga nalazi se u kampovima pa je najviše noćenja ostvareno upravo u kampovima koji raspolažu s 5.907 kreveta i na koje otpada 42 posto svih ostvarenih noćenja. U kampovima su gosti bili nešto duže nego ranije pa je zabilježeno osam posto više noćenja nego u 2019. godini te 22 posto više od broja noćenja u 2021. godini.

U hotelima, koji raspolažu s 1.300 kreveta, zabilježeno je 20 posto ukupnog broja noćenja. To je ipak pet posto noćenja manje nego u 2019. godini, ali istovremeno 47 posto više nego 2021. godine. Slijede objekti u domaćinstvu (privatni smještaj) sa 3.200 kreveta i udjelom od 19 posto u broju svih ostvarenih noćenja. U privatnom smještaju lani je zabilježeno pet posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu, a 27 posto više nego u 2021. godini. U ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj kao što su pansioni, odmarališta, apartmani, kuće za odmor i drugi registrirano je 3.200 kreveta i u njima je ostvareno 11 posto ukupnog broja noćenja. U tim je smještajnim kapacitetima zabilježeno tri posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu, ali 23 posto više u odnosu na 2021. godinu.

 Brojke padaju, kapaciteti rastu

- Nekomercijalni smještaj čine kuće i stanovi za odmor koji nisu kategorizirani i koji su najčešće u vlasništvu stranaca, odnosno vikendaša, a na našem području evidentirano je 10.100 kreveta u takvim objektima. Lani je u nekomercijalnom smještaju zabilježeno 40 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu i devet posto manje u odnosu na 2021. godinu. To je velik pad, nimalo beznačajan, jer je u tim objektima ostvareno osam posto svih noćenja. Razlog ovom velikom padu prometa je neprijavljivanje vlasnika kuća i stanova za odmor, dakle, ove brojke ne pokazuju ni približno pravo stanje broja nekomercijalnih noćenja. Te brojke nisu u skladu s povećanjem kapaciteta koje je najočitije u privatnom i nekomercijalnom smještaju, što dovodi do velikog, odnosno sada već kritičnog opterećenja infrastrukturnog sustava kao što su parkirališta, električna energija, voda, otpad i drugo. Zapravo, i u istraživanjima zadovoljstva posjetitelja, već se primjećuje sve veće nezadovoljstvo stanjem vezanim uz promet, otpad, dostupnost plaža i slično, komentira rezultate direktorica Ureda Turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac.

novigrad

U planovima novigradske Turističke zajednice za 2023. godinu dosta pažnje posvećuje se organizaciji i razvoju većeg broja projekata i manifestacija. Posebno treba naglasiti što će se, sukladno planovima razvoja posebnih oblika turizma, ove godine još veća pažnja posvetiti gastronomiji te projektima za razvoj sportskog turizma. Zajedno s Klasterom sjeverozapadne Istre, koji je od prošle godine proširen na područje Grožnjana, Oprtlja i Motovuna, uz već postojeće destinacije Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, razvijaju se proizvodi kao što su gastronomija, sport i rekreacija (biciklizam, tenis, nogomet i druge outdoor aktivnosti) te wellness.

 Kreativni chefovi na food festivalu

- Dugoročni cilj je pozicionirati naš klaster pa tako i Novigrad kao održivu i cjelogodišnju destinaciju kroz organizaciju i razvoj sportskih sadržaja i eno-gastronomskih manifestacija za vrijeme pred i posezone. Također, jedan od vrlo bitnih ciljeva je našim gostima pružiti što kvalitetniji i udobniji boravak, stoga su tu i projekti sufinanciranja uređenja i popločenja starogradske jezgre, sufinanciranje zdravstvene skrbi, odnosno hitne pomoći, sve u cilju što sigurnijeg boravka naših gostiju, dodaje Ferenac.

Pozitivni rezultati iz godine u godinu pokazuju da se povećava broj gostiju i u predsezoni i u posezoni, a ima i onih koji svoj godišnji odmor usklađuju s gastronomskim i sličnim događanjima u Novigradu. Jedna od takvih manifestacija je Park Food Fest, održana u drugom izdanju u listopadu, a planirana je i u ovoj godini. Park Food Fest je primamljivom dvodnevnom ponudom lani privukao na tisuće gostiju, domaćih i stranih, u staru luku Mandrač. Ta je manifestacija popularni street food koncept podigla na viši nivo zahvaljujući jedinstvenoj izvedbi gostujućih restorana iz Novigrada i sjeverozapadne Istre. Ove će godine sadržaj „začiniti“ kreativni chefovi renomiranih restorana sa show cookingom, a sva gastronomska ponuda sljubiti će se sa šarolikom ponudom kvalitetnih lokalnih vina, craft piva i vrhunskim maslinovim uljima. Isto tako, u planu je i nova gourmet manifestacija koja će dodatno naglasiti i predstaviti vrhunsku gastronomsku ponudu, a u planu je još jedno izdanje Wine & Walk by the sea u jesenskom razdoblju.

Dakako, i dalje se planira velik broj sportskih i drugih događanja. Već na proljeće kreću dvije velike biciklističke utrke, Istria Spring Trophy i Istria Granfondo, a nakon toga slijedi bogat kalendar manifestacija za sve uzraste i za sve gušte (novi Cittanova Blues Festival, večeri uličnih čarobnjaka, Piazza Grande Music Nights, Astro party Lunasa, Fešta sv. Pelagija, Festival kratkog metra, i druge).

Ponuda ribe, ulja, vina…

U novigradskoj Turističkoj zajednici vjeruju da se održivi turizam i turistička prepoznatljivost mogu profilirati njegovanjem tradicije, povijesti, odnosno duše grada na inovativan način, uz primjenu istraživanja, digitalnih tehnologija, izradom brošura sa svjedočanstvima i zaboravljenim receptima, edukativnih video spotova s jedinstvenim svjedočanstvima i drugih modernih sadržaja, održavanjem radionica za građanstvo i djecu, za one koji bi tradiciju trebali živjeti svakoga dana. S tim je usko povezana gastronomska ponuda jela s kvalitetnim morskim namirnicama koje se ne poslužuju samo u restoranima, već i kao čest obrok za obiteljskim stolom Novigrađana i gostiju grada koji vole slijediti lokalni način života dok borave u Istri.

novigradnovigrad

- Kroz FLAG projekte, valorizacija ribarske tradicije i promocija konzumacije ribe i drugih delicija iz mora, u narednom će se razdoblju provoditi kroz razne aktivnosti zahvaljujući nepovratnim sredstvima europskih fondova Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, na temelju odobrenih natječaja koje je raspisala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Pinna Nobilis. Novigrad ima više od 40 restorana, a većina ugostitelja i chefova se trude kako bi se na tanjurima gostiju našla najsvježija riba i morski plodovi iz novigradskog akvatorija, cijeneći sezonske namirnice i ono što se dnevno ulovi u mreže vrijednih novigradskih ribara. Svjesni činjenice da je hrana jedan od najbitnijih elemenata za razvoj turizma temeljenog na iskustvima zadovoljnih gostiju, gdje do izražaja dolazi bogatstvo i kvaliteta lokalnih namirnica, Novigrad već godinama radi na isticanju prednosti regije u kojoj se nalazi kako bi postao prepoznatljiva gastro destinacija. Tome doprinose najbolja ekstra-djevičanska maslinova ulja ovdašnjih maslinara te vrhunska vina novigradskih vinara, za koje znalci kažu da se ističu ne samo kvalitetom, već znanjem, hrabrošću i karakterom koji se, primjerice, osjeti u svakoj čaši malvazije pojedinog proizvođača. Naime, i vinari i maslinari svake godine osvajaju prestižne nagrade i priznanja za svoj rad, a degustacije kod njih goste uvode u zanimljive priče koje se dugo pamte i koje upotpunjuju doživljaj naše destinacije, sa zadovoljstvom naglašava direktorica Ureda TZ-a Novigrad Vesna Ferenac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater