ROVINJSKO SELO

FOTO / Na Antonji rekordan broj uzoraka maslinovog ulja i visoka kvaliteta vina Rovinjštine

| Autor: Aleta BRATTONI


Ova je subota u Rovinjskom Selu protekla u znaku dobroga vina i kvalitetnog maslinovog ulja uz 32. izdanje izložbe vina Rovinjštine, najstarije vinske izložbe u Republici Hrvatskoj, te jubilarnu, 20. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine.

- Današnji značaj Antonje zasigurno je rezultat kontinuiranog razvoja i promocije rovinjskih poljoprivrednih proizvoda, posebice vina i maslinovih ulja, a njihova izuzetna kvaliteta kojoj danas svjedočimo rezultat je vrijednih i stručnih rovinjskih vinara i maslinara, čemu je zasigurno doprinijela i Udruga Agrorovinj kroz brojne edukacije i stručno vođenje proizvođača, obratio se posjetiteljima Kristijan Damijanić, predsjednik udruge organizatora, Agrorovinj.

Najbolji maslinari (Snimila Aleta Brattoni)Najbolji maslinari (Snimila Aleta Brattoni)

Na ovogodišnjoj Antonji predan je i ocijenjen rekordan broj uzoraka maslinovog ulja, čak njih 86. Od toga, zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, srebrnom 16, a brončanu medalju dobilo je 7 ulja. Posebno se istaknulo prvih pet ulja proizvođača Rovinjštine, pa su se tako među najboljima pronašli Massimo Mofardin, Hrvoje Labura, Boris Korenić i Dragan Mofardin, dok je šampionsku zlatnu titulu zaslužio Marko Črnac s ukupno 93 boda.

Vina Rovinjštine 2023. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljen 51 uzorak vina, i to 29 u kategoriji profesionalnih proizvođača i 22 u kategoriji hobista.

(Snimila Aleta Brattoni)(Snimila Aleta Brattoni)

U kategoriji profesionalnih proizvođača za crna vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za Teran. U istoj kategoriji, ali za bijela vina prvu je nagradu za svoju Malvaziju istarsku I dobio Viliam Lavižati.

U kategoriji proizvođača hobista za crna vina najveći broj bodova osvojio je Ivan Udovič za svoje crno miješano vino, dok je za bijela vina prvo mjesto zauzeo Davor Iskra sa svojom Malvazijom istarskom.

Nagrade su dodjeljivali predsjednik Agrorovinja, Kristijan Damijanić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, Mladen Milohanić. Najboljima su, osim priznanja, kao dodatnu nagradu predali i škare, za što bolji i uspješniji daljnji rad.

I ove su večeri, kao i prethodne na Festivalu supe, posjetitelje zabavljali harmonikaši, dok je u kasnijim satima zabavnu scenu preuzeo Edi Maružin s Banditima.

Osim organizatora, Udruge Agrorovinj, na ovoj su manifestaciji marljivo radili i suorganizatori, Mjesni odbor Rovinjskog Sela i Udruženje obrtnika Rovinj. Pokrovitelji Antonje su Grad Rovinj-Rovigno, u čije su ime manifestaciji prisustvovali gradonačelnik Marko Paliaga i dogradonačelnik David Modrušan, zatim rovinjska Turistička zajednica, te Istarska županija i brojni sponzori.

Marko Črnac, pobjednik smotre maslinovih uljaMarko Črnac, pobjednik smotre maslinovih ulja

AntonjaAntonja

AntonjaAntonja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater