Gradsko vijeće potvrdilo

Novigradu 70 tisuća eura od poljoprivrednih zemljišta

| Autor: Luka Jelavić
Novigrad (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Novigrad (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Gradsko vijeće utvrdilo je Program korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Novigrada za 2023. godinu.

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da su jedinice lokalne samouprave dužne za svaku godinu donijeti program korištenja sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH te ga uz izvješće o ostvarenju programa raspolaganja zemljištem podnijeti Ministarstvu poljoprivrede.

Sredstva koja su ostvarena od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom i davanja na korištenje izravnom pogodbom dijele se kao prihod državnog proračuna (25 posto), županijskog proračuna (10 posto), te jedinici lokalne samouprave na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi (65 posto).

Programom korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH predviđeno je da će Grad Novigrad u 2023. godini po toj osnovi imati prihode od 69.015 eura.

Iznos prikupljenih sredstava prema programu Grada Novigrada koristit će se za zaštitu bilja, orezivanje nasada, održavanje pristupnih putova, troškove provođenja programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i financiranje programa Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter