SKUPILI VIŠE OD STO TISUĆA KUNA

Kakvi genijalci! Ekipa mladih buzetskih robotičara pokrenula kampanju i prikupila sredstva za opremanje svoje škole

U sklopu priprema za natjecanje, mlada robotička ekipa "Mecha pingvini" osmislila je projekt "BUZET reSTART siSTEMa" kako bi svim učenicima buzetske osnovne škole omogućila pristup programu iz sustava LEGO Education. Odaziv je bio odličan te je prikupljeno ukupno 105.212 kuna kojima je nabavljeno 25 robotičkih setova te 10 laptopa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ekipa mladih robotičara "Mecha pingvini"

Ekipa mladih robotičara "Mecha pingvini"


Ekipa mladih robotičara "Mecha pingvini" osmislila je projekt "BUZET - reSTART siSTEMa" te je uz pomoć mentora, Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i Centra "Pozitron" iz Vižinade, pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za opremanje svoje škole suvremenom opremom za izvođenje STEAM aktivnosti. Odaziv je bio odličan. Prikupljeno je ukupno 105.212 kuna kojima je nabavljeno 25 robotičkih setova iz programa LEGO Education te 10 laptopa.

Prilikom primopredaje opreme, ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica zahvalila se svima koji su pomogli da i u buzetsku osnovnu školu uđe STEAM područje u velikom stilu.

Primarni ciljevi projekta "BUZET - reSTART siSTEMa" bili su nabava robotičke opreme te edukacija nastavnika kako bi se uvela STEAM izvannastavna aktivnost za učenike matične škole u Buzetu, ali i područnih škola u Lanišću, Roču i Vrhu. Kampanja je pokrenuta početkom listopada slanjem zamolbi koje su upućene gospodarskim subjektima te online crowdfunding kampanjom za fizičke osobe.

Ekipu "Mecha pingvini" čini deset učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet i to David Greblo, Emil Luka Ladović, Dora Majer, Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert, Marin Rehak, Marko Marušić i Mia Majcan koji se pripremaju za sudjelovanje na projektno/robotičkom natjecanju FIRST LEGO League Challenge (FLL). Natjecanje će se održati u veljači iduće godine, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računalstva. Riječ je o najmasovnijem svjetskom robotičkom natjecanju koje je osnovano 1998. godine u SAD-u, dok se u Europi provodi od 2001. godine. Broj sudionika FLL programa raste svake godine te danas povezuje više od 110 zemalja svijeta u kojima sudjeluje više od 340.000 djece u 40.000 timova.

Prilikom primopredaje opreme, Dora i Fran, članovi ekipe "Mecha pingvini", poručili su ravnateljici škole da im je čast službeno joj uručiti opremu te da vjeruju kako će rad na njoj biti poticaj razvoju učenika, ali i male buzetske zajednice.

- Nema riječi kojim bi mogli dovoljno zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli našem projektu, poručili su članovi buzetske ekipe koja u projektno-robotičkom natjecanju FIRST LEGO League Challenge, sudjeluje kao jedna od dvije ekipe Udruge "Pozitron - Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje" iz Vižinade.

- U sklopu priprema za natjecanja naša robotička ekipa 'Mecha pingvini' osmislila je i pokrenula projekt 'BUZET - reSTART siSTEMa' kako bi svim učenicima naše škole omogućila pristup jednom od najmodernijih STEAM programa na svijetu iz sustava LEGO Education. Zato smo početkom listopada pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava. Na brojne adresa lokalnih poduzetnika, ali i šire, poslali smo zamolbe za potporu našeg projekta. Istovremeno smo na web platformi GoGetFunding pokrenuli crowdfunding kampanju za fizičke osobe. Uz pomoć vrijednih Buzećana i Buzećanki, pojedinaca i firmi Buzeštine, Istre i šire prikupili smo sredstva za opremanje Osnovne škole 'Vazmoslav Gržalja' Buzet i njenih područnih škola Lanišće, Roč i Vrh opremom potrebnom za izvođenje LEGO Education STEAM programa. Nabavljeno je 25 LEGO setova za STEAM obrazovanje, od toga 11 LEGO Spike Prime za više razrede, 10 LEGO Spike Essential za niže razrede te 4 LEGO Spike Prime Expansion setova za robotiku i ostale STEAM aktivnosti. Kako bi se STEAM program mogao nesmetano odvijati, nabavljeno je deset novih prijenosnih računala LENOVO V15, i3-10110U, 8GB, 256GB SSD. Za doniranu opremu je izdvojeno ukupno 84.135 kuna, a ostatak će se uložiti u edukaciju učiteljica i učitelja koji će provoditi STEAM program u školi te u rad ekipe "Mecha pingvini", poručili su Dora i Fran.

- Kampanju smo započeli relativno skromno, s idejom da prvenstveno riješimo setove za starije uzraste, pa smo vidjeli da bi možda mogli i za mlađe, a kako se kampanja odvijala prikupili smo više od 100.000 kuna tako da smo kupili puno više i setova i laptopa nego smo to prvotno planirali, izjavio je Dragan Kranjčić, jedan od dva voditelja, mentora ove male ekipe uz učiteljicu matematike i informatike buzetske osnovne škole Martinu Brojan.

- Početna ideja bila je okupiti ekipu koja će učiti kroz igru i pripremiti se za natjecanje, a preporuka je bila da djeca sama pokušaju doći do sredstava za sudjelovanje u njemu. Iz te jedne male ideje, jedne iskre, proizašao je projekt "BUZET - reSTART siSTEMa" i nabavljena vrijedna oprema za školu. Svaka čast Buzećanima i svima koji su prepoznali značaj projekta i odlučili uložiti u budućnost svoje djece, istaknuo je predsjednik Centra Pozitron Lovro Šverko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom