Mjesecima radio nelegalno

Slučaj staračkog doma "Meri" koji je sablaznio Istru: Razgovarali smo s vlasnicom Marinom Poldrugovac. Evo njezine strane priče

  Štićenici su plakali kada su prisilno odlazili. Imam izjave i potpise od obitelji da su bili uredni, čisti, nahranjeni i veseli. Neki od njih su kod mene već godinama, tvrdi Poldrugovac

| Autor: Marcello Rosanda
Dom za starije i nemoćne Meri (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Dom za starije i nemoćne Meri (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Nakon što je jučer pulsku javnost zaprepastila vijest o nemaru i kršenju zakona u privatnom staračkom domu "Meri" na Verudi Porat, gdje je ustanova bila formalno zatvorena, ali je svejedno zbrinjavala osmero štićenika, a žena koja je radila s njima nije znala ni kako se zovu, razgovarali smo s vlasnicom tog doma Marinom Poldrugovac ne bi li čuli i njenu stranu priče.

Podsjetimo, taj je dom u De Franceshcijevoj ulici mjesecima radio nelegalno, odnosno formalno je bio zatvoren, a neformalno je i dalje obavljao djelatnost pružanja usluge skrbi izvan vlastite obitelji za starije i nemoćne osobe, praktički bez ikakve kontrole. Policija je, pak, morala biti prisutna dok su inspektorice nadležnog ministarstva obavljale svoj posao zbog činjenice da nije bilo moguće izvršiti uvid u dokumentaciju korisnika niti bilo kakve podatke o njima. 

Kako bilo, na koncu su štićenici zbrinuti nakon što je nadležnom Centru za socijalnu skrb Pula upućen dopis zbog potrebe žurnog izmještanja korisnica. Konkretno, u druge domove izmješteno je šest korisnica, a dvije korisnice zbrinute su u kućanstva članova svojih obitelji, izvijestilo je nadležno ministarstvo. Međutim, vlasnica doma Marina Poldrugovac ima svoje viđenje situacije i kaže da je "sve što govore neistina".

"To su gluposti i ići ću s privatnom tužbom. Znam da sam u pravu i da su štićenici bili uredni. Štoviše, plakali su kada su prisilno odlazili. Imam izjave i potpise od obitelji štićenika da su bili uredni, čisti, nahranjeni i veseli. Neki od njih su kod mene već godinama. Inspektorica se zapetljala samnom jer smo se ljetos zakačile. Priznajem, ja sam se njoj inatila oko neka dva papira, ali to što je učinila je van pameti", kaže Poldrugovac, na što ju pitamo nije li ipak trebala zatvoriti dom ako je već dobila zabranu rada.

"Ima i druga strana priče. Meni licenca nije oduzeta, a sada radim preko druge firme. Dom se više ne zove "Meri", a rad mi je zabranjen jer nisam platila kaznu. Tko će platiti kaznu od 200 tisuća kuna", tvrdi Poldrugovac, a na pitanje kako to da nije bilo moguće utvrditi identitet nekih štićenica, ona odgovara uvredama upućenima nadležnoj inspekciji.      

"Bila sam u Zagrebu i čudi me da me nisu mogli čekati. Dala sam im sve podatke svih štićenika, i to još prije dva mjeseca. Ali pustite sada papire, to nema veze sa štićenicima. Pogodilo me to što se pisalo da nisam marila za njih. To me boli. A papire ćemo riješiti, za njih me zaboli ona stvar, u Hrvatskoj smo pa se sve može riješiti. U krajnjoj liniji, mogu dati dom u najam", zaključuje Poldrugovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini