ZNAČAJNE INVESTICIJE U POREČU

Dogodine izgradnja vrtića, još jednog terena u nogometnom kampusu i proširenje doma za starije

| Autor: Glas Istre
Poreč planira širenje mreže biciklističkih staza te veliki projekt modernizacije javne rasvjete

Poreč planira širenje mreže biciklističkih staza te veliki projekt modernizacije javne rasvjete


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za financije Tatjana Matošević predstavili su Proračun za 2023. godinu koji će iznositi 43,2 milijuna eura, a čije se prvo čitanje jučer našlo i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. Kako je napomenula pročelnica Matošević, za 2023. godinu predlaže se proračun u visini od 43.213.000 eura, koji je za 11 posto veći od plana za ovu godinu.

Značajni prihodi od prodaje nekretnina

U strukturi proračuna, tekući prihodi planiraju se u iznosu od 31.487.290 eura, a kapitalni u visini od 2.348.540 eura. Istovremeno se predlažu tekući rashodi u iznosu od 26.622.720 eura i kapitalni rashodi u visini od 15.216.000 eura.

- Proračun 2023. godine uravnotežujemo prijenosom procijenjenog viška prihoda u visini od 6,7 milijuna eura, kojeg najvećim dijelom čine kapitalni prihodi s obzirom da su se u trećem kvartalu ove godine ostvarili značajni prihodi od prodaje nekretnina koji će se koristiti za realizaciju planiranih projekata, odnosno investicija u narednoj godini. Uz investicije koje će detaljnije predstaviti gradonačelnik, navest ću još da je za programe koji obuhvaćaju predškolsko obrazovanje planirano ukupno 7,3 milijuna eura, za obrazovanje 6,9 milijuna, sport 2,3 milijuna eura, za javne potrebe u socijali 1,8 milijuna eura, dok je za programe javnih potreba u zaštiti zdravlja i u kulturi osigurano ukupno više od 3,5 milijuna eura. Istovremeno se održavanje komunalne infrastrukture planira u iznosu većem od 3 milijuna eura te je proračunom osigurano i održavanje kontinuiteta dostignutog standarda u svim područjima djelovanja, navela je Matošević.

Gradonačelnik Peršurić se nadovezao i rekao kako su se kod kreiranja proračuna vodili potrebama građana i ravnomjernim razvitkom grada.

- Kako bi što bolje obuhvatili potrebe građana i mjesnih odbora, omogućili smo građanima da šalju svoje prijedloge za proračun, provedena su dodatna javna savjetovanja za programe, kao i konzultacije sa svim vijećima deset porečkih mjesnih odbora. Svi su prijedlozi uzeti u obzir te nam je drago da smo i ove godine imali veliki odaziv građana. Naglasio bih kako i ove godine zadržavamo visoki standard socijalnih programa za sve generacije, ali važan dio proračuna je i njegov razvojni dio te smo i ovdje pripremili puno projekata, rekao je gradonačelnik i predstavio najvažnije.

Gradnja međuzaobilaznice

Izgradnja međuzaobilaznice, koja u svom punom profilu spaja Guliće i Vraniće s Osnovnom školom Finida, a zatim i Facinkom, već je krenula ove godine i to dionica koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića i cestu Poreč - Varvari, odnosno Vukovarsku ulicu, čime će Facinka dobiti alternativnu prometnicu te će se smanjiti pritisak na porečku zaobilaznicu i Ulicu Mate Vlašića. Sve su to ujedno i preduvjeti za razvijanje poduzetničkih zona i stvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica za financije Tatjana MatoševićGradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica za financije Tatjana Matošević

Nadalje, planira se širenje mreže biciklističkih staza te veliki projekt modernizacije javne rasvjete uvođenjem štedljive LED tehnologije, kao i brojni manji komunalni radovi poput izgradnje društvenih domova, uređenja parkirališta, staza, nogostupa, igrališta i sličnog po svim mjesnim odborima. Dodatno, nastavit će se ulagati u proširenje kanalizacijskog sustava javne odvodnje na području kako bi se došlo do 100-postotne pokrivenosti.

- Već su ranije osigurana sredstva za obnovu zgrade Gornjeg vrtića, a nakon što smo već u četiri godine izgradili tri potpuno nova vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, ove će godine krenuti izgradnja novog vrtića u Varvarima, za što nam je već odobreno oko 1,5 milijuna eura iz EU fondova, ali i u Novoj Vasi vlastitim sredstvima. U sportskoj infrastrukturi, nakon izgradnje novih dionica biciklističkih staza, nogometnog kampusa, pumptracka i stijene za penjanje, u 2023. u planu je ulaganje u novi teren na nogometnom kampusu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za proširenje porečkog Doma za starije za 30 novih korisnika, a dovršava se i veliki projekt širokopojasnog interneta kojim će sva sela na Poreštini dobiti mogućnost brzog interneta. Nositelj projekta je Hrvatski Telekom, taksativno je naveo gradonačelnik.

Pomoći umirovljenicima

Nastavit će se, kaže, i s gradskim programom kojim se porečkim obiteljima sufinancira kupovina stana, a iznos od oko 150.000 eura godišnje i dalje će se nastaviti izdvajati za stotinu studentskih i učeničkih stipendija, dok će se dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina sufinancirati u iznosu od 50 posto, odnosno po 56 eura po korisniku.

- Dodatno, našim umirovljenicima s malim mirovinama isplaćivat ćemo dodatke na mirovine, sufinancirati komunalnu naknadu i odvoz otpada, zatim ćemo dovršiti projektnu dokumentaciju za proširenje Doma za starije i nemoćne osobe Poreč te u iznosu do gotovo 600 eura po korisniku mjesečno nastaviti sufinancirati boravak u Domu za starije i nemoćne, ali i poludnevni boravak te medicinsku rekreaciju. Podsjetimo, Grad financira i poludnevni boravak u Domu za starije, hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, kao i Zdravi grad Poreč, rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Ispostave Poreč, osigurava asistente, ne samo u školama, već i u vrtićima, sufinancira produženi boravak, prijevoz srednjoškolaca, kao i smještaj za deficitarne kadrove u obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, da navedem samo dio, istaknuo je Peršurić.

Iako nije u nadležnosti Grada, i ove godine će se osigurati sredstva za nadstandard u hitnoj pomoći, odnosno, dodatne timove hitne pomoći.

- Nastavljamo s financiranjem stanovanja za liječnika hitne, a nastavit ćemo podržavati zdravstvene usluge u našem gradu i kroz nabavku potrebne opreme, pojasnio je gradonačelnik.

Projekt obnove starogradske jezgre napreduje po planu, kaže. Do sad su dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvom, već je dogovoren i nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike.

Obnova Romaničke kuće

Počela je obnova fasade zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, nakon što su već ranije unutarnji radovi dovršeni, a u planu je obnova Romaničke kuće, rodne kuće Joakima Rakovca, kao i nastavak sufinanciranja obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a poseban će se naglasak staviti na dovršetak projektne dokumentacije za uređenje Trga Marafor, za što je veliki dio već obavljen. Dodatno, početkom godine očekuje se dovršetak energetske obnove Gornjeg vrtića, koja je kulturno dobro.

- Naravno, nastavit ćemo i sa svim, financijski manje izdašnim, ali ne i manje važnim programima i projektima koji će unaprijediti životni standard našim građanima, među kojima svakako želimo istaknuti nastavak digitalizacije poslovnih procesa u upravnim tijelima Grada s ciljem lakšeg pristupa uslugama Grada, kako građanima, tako i poslovnim subjektima, zaključeno je na predstavljanju proračuna Grada Poreča za 2023. godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum