CRNE MASNE MRLJE UZ OBALU I U MORU

FOTO / Iz Ministarstva se oglasili o sanaciji onečišćenja mora u ližnjanskoj uvali Kuje

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Nakon brojnih jutrošnjih dojava u redakciju Glasa Istre o onečišćenju mora u Ližnjanu, gdje se na nekoliko lokacija uz obalu Ližnjana mogu se uočiti crne masne mrlje, a koje bi potencijalno mogle predstavljati veliku ugrozu za morski ekosustav, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Lučka kapetanija Pula izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o površinskom onečišćenju mora i morskog okoliša ugljikovodicima, kod Ližnjana.Dojava o onečišćenju u Lučku kapetaniju Pula zaprimljena je jutros, 13. studenog u 8.26 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka, o čemu je pulska Kapetanija izvijestila sve nadležne službe resornog Ministarstva.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)

Službenici pulske Kapetanije odmah po dojavi izvršili su terenski nadzor, kojim su ustanovili površinsko onečišćenje mora i morskog okoliša ugljikovodicima (trenutno nepoznatog tipa) na poziciji između Rta Uljeva i južnog dijela uvale Kuje, na području Ližnjana.

Nakon dovršenog terenskog nadzora iz LK Pula o događaju su obavješteni članovi Županijskog operativnog centra Istarske županije (ŽOC).

(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)

Trenutni vremenski uvjeti na području onečišćenja izuzetno su nepovoljni (vjetar jačine oko 30 čvorova, i valovi visine oko jedan metar), stoga će aktivnosti na uklanjanu onečišćenja započeti po smirivanju nevremena.

Lučka kapetanija Pula u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje, s ciljem utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog polutanta, navode iz Ministarstva.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)(Snimio Duško Marušić Čiči / Cropix)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter