SUPRUŽNICI JASMINKA I JOSIP NENAD ČAKIĆ

Rade u Južnoafričkoj republici i na ĆIĆARIJI, U BESPUĆIMA ISTARSKOG KRASA IZNAJMLJUJU KUĆU ZA ODMOR S BAZENOMKuća za odmor Stari hrast kod Semića jedna je od nekoliko kuća s bazenima koje su zadnjih godina otvorene u bespućima Ćićarije koju nazivaju i malom Švicarskom. Idealne su to lokacije za sve one koji žele uživati u odmoru u prirodi, daleko od gradskih gužvi i civilizacije

Supružnici Jasminka i Josip Nenad Čakić na prvu ničim ne odudaraju od istomišljenika koji su odlučili uložiti u unutrašnju Istru i baviti se turizmom na kontinentu koji polako ide uzlaznom linijom. U potrazi za nekretninom za odmor, ujedno i za iznajmljivanje na tržištu, došli su do obronaka Ćićarije, u naselje kod Lupoglava, gdje su 2006. godine kupili staru kuću i polako je uređivali u vrijeme kada takva vrsta turizma na krajnjem sjeveru istarskog poluotoka još nije bila niti u povojima.

- Sve je super. Jako smo zadovoljni, kažu supružnici Čakić, vlasnici kuće za odmor Stari hrast u mjestu Semić na obroncima Ćićarije, ovosezonsku popunjenost svojih smještajnih kapaciteta.

Kuće za odmor s bazenima zadnjih nekoliko godina, doduše još uvijek stidljivo otvaraju se i na krajnjem sjeveru Istre, no za razliku od većine njihovih vlasnika u pravilu s istarskom adresom, Čakići nisu iz Hrvatske, niti iz Europe već s drugog kontinenta, iz Južnoafričke Republike, Johanessburga.

Očarao ih snježni ugođaj

Dalmatinka i Slavonac studirali su u Zagrebu i 1990. godine trbuhom za kruhom otišli u Južnu Afriku. Jasminka ima internetsku stranicu Pokloni me putem koje prodaje poklon bonove, iskustva doživljaja poput leta balonom, dok je Josip Nenad ortoped. U Hrvatskoj te 1990. godine nije mogao dobiti posao, a u Južnoafričkoj Republici dobio ga je u roku od 24 sata, stažirao, završio specijalizaciju, doktorirao i godinama ima privatnu praksu.

No, Čakiće je srce stalno vuklo rodnoj grudi. Iako njome nisu vezani mjestom rođenja, prvi izbor bila im je Istra, a među šest, sedam različitih nekretnina koje su bile na prodaju, odlučili su se upravo za onu u Semiću. Tog jutra kada su je prije konačne odluke ponovno išli pogledati, očarala ih je u snježnom ugođaju. I to je presudilo.

Radove njene adaptacije dogovarali su u Buzetu i naknadno se pojavila ideja o kupnji još jedne nekretnine u buzetskom starom gradu, na kraju niza starogradskih kuća, na Baštionu. Kuća u starom gradu Buzetu i vila s bazenom u Semiću svojevrstan su im mirovinski fond, jedna od njih moguće i mjesto gdje će se skrasiti u mirovini. Do tada, te im investicije preko turizma možda neće isplatiti kupnju i adaptaciju, ali će barem omogućiti pokrivanje troškova. Umjesto da stave novac u banku, odlučili su uložiti u Hrvatsku i to se pokazalo punim pogotkom.

- Banke kao banke, daju minimalan povrat. Ovako kad se čovjek malo bavi turizmom, to je ipak puno jača investicija i bolje se novac ponaša nego da je u banci, reći će slikovito Jasminka. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of