LABIN

SREDNJOŠKOLCI PREDSTAVILI SVOJU "IDEJU GODINE 2020." Start-up Re-books - zanimljiv sustav nadzora besplatne posudbe knjiga

| Autor: Branko BIOČIĆ
(B. BIOČIĆ)

(B. BIOČIĆ)


Na inicijativu knjižničarke, lani je u Rapcu, na šetnici, bila postavljena kućica s knjigama, ali je unatoč dobroj ideji bilo vrlo teško pratiti nalaze li se knjige u kućici. Na ovogodišnjem natječaju ekipa se odlučila pozabaviti tom tematikom i osmislila senzor koji se napaja solarnim panelom, a dojavljuje dežurnoj osobi kolika je popunjenost kućice

Učenici labinske Srednje škole Mate Blažina, Martin Šverko i Petar Dundara, te knjižničarka Majda Milevoj Klapčić predstavili su projekt Start-up-a Re-books kojim su sudjelovali na natjecanju "Ideja godine 2020.". Još prošle godine prijavili su se na natječaj za autohtoni suvenir, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine u okviru projekta "Inspiracija" i pobijedili u kategoriji autohtonog turističkog doživljaja. Osmislili su, naime, turu, odnosno igru "Lov na blago" koja povezuje 15 labinskih punktova vezanih uz industrijsku baštinu, a namijenjena je djeci i starijima.

Na ovogodišnjem natječaju "Ideja godine" nastavili su u istom smjeru uz vanjskog suradnika Mihaela Petrovića, učenika 1. razreda gimnazije, koji je napravio video-uratke. Na inicijativu knjižničarke, lani je u Rapcu, na šetnici, bila postavljena kućica s knjigama, ali je unatoč dobroj ideji bilo vrlo teško pratiti nalaze li se knjige u kućici. Na ovogodišnjem natječaju ekipa se odlučila pozabaviti tom tematikom. Pronašla je rješenje osmislivši senzor koji se napaja solarnim panelom te koji dojavljuje dežurnoj osobi kolika je popunjenost kućice. Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, ali su srednjoškolci, izradivši prototip prototipa, otišli i korak dalje te implementirali u kućicu i priključak za punjenje mobitela. Kako su pojasnili na prezentaciji, ne proizvode kućice, već se bave tehnologijom za njihovo unaprjeđivanje pa ne mogu izračunati pravu cijenu finalnog proizvoda. Veseli ih zanimanje turističkih zajednica na Labinštini i DKC-a Lamparna za njihov proizvod. Njihova tehnologija nije primjenjiva samo u ovom slučaju, već se može primijeniti na sve vrste aparata, poput primjerice automata za kavu.

- Naša intervencija na kućici donosi apsolutni napredak s obzirom na namjeru disperzije kućica na šire područje. Smatramo da bi sustav nadzora knjižnica za besplatnu posudbu bio zanimljiv proizvod za sve naše otoke, a posebno ističemo prednost postojanja kućica s nadzorom za vrijeme trajanja karantene kada su tradicionalne knjižnice bile zatvorene. S obzirom da se virus ne širi putem papira, kućice s nadzorom bile bi dostupne i lake za korištenje i u doba socijalnog distanciranja. Krajnji korisnici knjižnica za besplatnu posudbu su lokalno stanovništvo, domaći turisti i strani turisti, poručuju inovatori Martin, Petar i Majda koje je obradovala vijest da će imati priliku, kad epidemiološka situacija to dozvoli, projekt prezentirati i u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Troškove će snositi ured europarlamentarca Valtera Flege.

Martin je upravo položio državnu maturu i nestrpljivo iščekuje rezultate, želja mu je upisati FER te i dalje raditi nove projekte. Petar se trenutačno priprema za Međunarodni turnir mladih fizičara u Gruziji u rujnu, a nakon srednje škole želi upisati FER te se i dalje baviti projektima i start-upovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom