ČAKOVEC

Župan Posavec pozvao zastupnika Kajtazija da prestane vrijeđati i blatiti državu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međimurski župan Matija Posavec pozvao je u utorak saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da smiri strasti, prestane vrijeđati i prijetiti te blatiti državu u kojoj živi.

"Pozivam saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da doista smiri strasti, prestane vrijeđati i omalovažavati svakog imalo mislećeg građanina ove zemlje, da prestane prijetiti, blatiti državu u kojoj živi te da bude odgovoran prema sebi i prema svima onima koje predstavlja te da pomogne u rješavanju problema", rekao je Posavec na konferenciji za novinare na kojoj je reagirao na posljednje medijske istupe saborskog zastupnika 11 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija koji su, po njegovim riječima, usmjereni protiv Međimurja i međimurskog naroda.

Nakon nedavnih nemilih događaja u Međimurju, među kojima i ubojstva Romkinje, majke devetero djece, te mnogih drugih problema vezanih uz suživot pripadnika romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, Međimursku županiju posjetila je ministrica Vesna Bedeković, a reagirale su i mnoge institucije radi rješavanja nagomilanih problema.

"Nakon svih konkretnih poteza u posljednjih desetak dana slijedila je salva uvreda, prije svega na osobnoj razini, od saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, kojima je cijela Hrvatska javno svjedočila", rekao je župan Posavec i dodao da ga je teško zastrašiti, a još teže ucjenjivati.

Istaknuo je da Kajtazijevi posljednji medijski istupi zahtijevaju njegovu reakciju.

"No posljednji nedjeljni medijski istup u kojem se međimurski narod proziva rasistima, u kojem se prošlogodišnji prosvjed čiji je jedini cilj bio poziv institucijama za uvođenje više reda u sustav karakterizira kao rasistički za koji su odgovorni lokalni mediji, eksplicitan govor mržnje u kojem saborski zastupnik romske nacionalne manjine javno govori da je legitimni predstavnik građana Međimurske županije Cigan, do jučerašnjeg dopisa u kojem se traži upletanje u politiku regionalne samouprave, dakle smjena ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, što je debelo nadilaženje nekih ovlasti koje ima manjinski saborski zastupnik, zahtijevaju moju reakciju kao župana", istaknuo je Posavec.

 Dodao je da je Međimurje najtolerantniji i najhumaniji kraj u Hrvatskoj, a problemima s kojima su suočeni žitelji te županije svi zajedno trebaju pristupiti vrlo odgovorno, jasno i konkretno. Takav pristup najbolja je zaštitna mjera svih građana Republike Hrvatske, bili oni dio nacionalne manjine ili većinskog naroda.

"I zato pozivam saborskog zastupnika Kajtazija da bude odgovoran prema sebi i prema onima koje predstavlja, da pomogne u rješavanju problema i apelima prema institucijama da se uvede više reda jer je takav pristup jedina garancija stvaranju boljega i kvalitetnijeg suživota", poručio je Posavec i dodao da je sve što Kajtazi radi zadnjih dana samo "dokaz koliko uvođenje reda nekome smeta i koliko se ne preže ni pred čime kako bi se zaštitili osobni i financijski interesi".

Inače, Kajtazi  se, među ostalim, snažno protivi najavama međimurskog župana koji zagovara vaučere umjesto novca za Rome u Međimurju kako bi se riješio problem nenamjenskog trošenja socijalne pomoći. Kajtazi je u intervju "Večernjem listu" poručio da uvođenje vaučera (za hranu) neće proći sve dok je on saborski zastupnik.

Župan Posavec ustvrdio je danas da su lokalna i regionalna samouprava učinila sve "u davanju šansi za kvalitetniji suživot, za najdostupnije obrazovanje s jednakim šansama za svakoga, za zapošljavanje 300 pripadnika romske nacionalne manjine u gospodarstvu Međimurja, projekte u kojima sudjeluju Romi, produženi boravak u školama i osiguranu užinu, zdravstvenu zaštitu za sve te jednokratnu pomoć za one koji su integrirani u zajednicu".

"Nažalost, svi ti napori nama su se vratili na način da smo taoci pojedinaca koji pokazuju svoju mržnju, pakost, zlu namjeru i loše ciljeve. Naravno da na temelju toga očekujem i reakciju drugih, reakciju predsjednika Hrvatskog sabora, ali i političkog vrha na sve ovo čemu svjedočimo posljednjih dana", zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter