RIJEKA

ŽLU Mali Lošinj: Traži se rješenje za Mrtvašku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Županijska lučka uprava Mali Lošinj u cijelosti postupa po zaključcima Županijske skupštine koja je poduprla projekt dogradnje luke Mrtvaške i nastavak radova te se radi na otklanjanju negativnih posljedica na prometnu povezanost i traže se rješenja, priopćeno je u petak iz te lučke uprave.

Ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija ističe da se s Gradom Malim Lošinjem surađuje na otklanjanju negativnih posljedica na prometnu povezanost te da se rješenja traže i implementiraju usporedno s nastavkom radova jer bi čekanje dovelo u pitanje održivost projekta i bilo u suprotnosti sa zaključcima skupštine.

Ističe da je lučka uprava pokušala nastaviti radove u Mrtvaškoj i uvesti izvođača radova, ali da je spriječena protupravnim djelovanjem prosvjednika.

Dogradnja luke Mrtvaške predviđa dvogodišnje radove tijekom kojih će brodska linija umjesto od Ilovika do Mrtvaške, prometovati dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja.

Stanovnici Ilovika od ponedjeljka borave na gradilištu pa radovi, iako je bilo planirano, još nisu počeli. Smatraju da je im je ugrožen opstanak na otoku, a projekt loše pripremljen i traže da im se tijekom radova ostavi mogućnost korištenje gata u Mrtvaškoj te da im se osigura svakodnevna linija od Ilovika do Mrtvaške.

Balija kaže da je održan sastanak s projektantom, nadzorom i voditeljem projekta, kako bi se pronašlo rješenje te da je naručena izrada mogućih rješenja.

Navodi da je u dogovoru s izvođačem dopušten prolazak osoba koji odlaze u Mali Lošinj zbog zdravstvene zaštite, unatoč zabrani uplovljavanja u luku Mrtvaška.

Ističe da je, iako je i za odlazak djece u školu omogućena linija iz Ilovika do Malog Lošinja, odlučeno da se, kako bi kraće putovala, dopusti i prolazak djece kroz gradilište u Mrtvaškoj, ali uz nadzor zaštitara te da bi takva mogućnost bila do izrade privremenog rješenja za siguran iskrcaj na drugoj strani lučkog područja.

Naglašava da nije izdan nalog zaštitarima da onemoguće iskrcavanje djece na gat u luci Mrtvaška, niti su zaštitari to činili te da na gatu nisu postavljeni kavezi. Tvrdi da neki prosvjednici koriste djecu za svoje ciljeve izlažući ih neprimjerenim transparentima te da su već upozoreni iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Balija ističe i  da su mještani Ilovika pravovremeno bili pozvani da uklone vozila s gradilišta, ali da pojedinci to nisu učinili nego prosvjeduju pa je izvođač radova, zbog nezakonitog postupanja i sigurnosti građana, pokušao ograditi gradilište i uveo zaštitare. Neki su nastavili nezakoniti prosvjed uništavajući imovinu pa je lučka uprava, kaže, bila primorana podignuti prijave i pozvati policiju.

Podržava pravo na prosvjed, ali poziva da se prosvjedi održavaju na dopuštenim mjestima, bez uništavanja imovine, prijetnji i uvreda.

Županijska skupština je prije dva tjedna usvojila zaključke kojima podupire projekt dogradnje luke Mrtvaška i poziva mjerodavne da otklone negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika te da pokušaju pronaći odgovarajuće prometno rješenje.

Dvoje vijećnika stranke Možemo! u četvrtak su ocijenili da se zaključci skupštine o dogradnji luke Mrtvaške ne poštuju te da zbog aljkavosti u provođenju projekta treba razmišljati o odgovornosti investitora – ŽLU Mali Lošinj. U lučkoj upravi smatraju da se njihovi zaključci temelje na pristranim interpretacijama dijela mještana Ilovika.

Zahtjev vijećnika Možemo! u petak je priopćenjem poduprlo troje vijećnika s Nazavisne liste Davora Štimca, apelirajući da se hitno, zbog nepoštivanja zaključaka, utvrdi odgovornost, posebice Županijske lučke uprave.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini