ZAGREB

Živi zid: Predložit ćemo osnutak fonda za odštetu imovine uništene u potresu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Živi zid najavio je u ponedjeljak da će zbog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu predložiti zakon o osnutku fonda za odštetu imovine građana uništene u potresu.

Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da takav stoljetni događaj zaslužuje adekvatan odgovor te da je potrebno solidarizirati cijeli svijet i Hrvatsku sa Zagrebom.

Dolaze potpore iz različitih zemalja i treba omogućiti svima da organizirano pridonesu.

"U tom fondu treba postojati građanska kontrola da bi se sredstva trošila namjenski i transparentno i došla do onih kojima su potrebna. Ne smije nam se dogoditi nova Gunja, gdje je bilo malverzacija i preplaćivanja", istaknuo je.

Glavni  tajnik Živog zida Tihomir Lukanić rekao je da su potresom, osim središta Zagreba, znatno pogođena i naselja oko epicentra - Markuševec, Čučerje, Vugrovec, Kašina te Stubica.

"Jutros sam obišao neke od pogođenih područja i na licu mjesta sam vidio velika oštećenja na crkvama, osnovnim školama i na Domu zdravlja. Stanovnici su tužni, veliki broj kuća je oštećen i pitaju se kako će sanirati štetu, pogotovo kada imaju u perspektivi krizu uzrokovanu koronavirusom", rekao je Lukanić.

Istaknuo je kako je važno da se osnuje fond solidarnosti i da grad i država preuzmu odgovornost i učine sve da se tim ljudima pomogne.

"Tražit ćemo od saborskih zastupnika da podupru naš prijedlog kako bi se što hitnije pristupilo adekvatnoj obnovi objekata i popravku vozila i infrastrukture, koji su stradali. Vjerujemo da država sama neće moći pomoći građanima koliko bi trebala, pogotovo zbog ekonomske krize uzrokovane koronavirusom", poručili su iz Živog zida.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater