prometna patrola

Željko Marušić iz Autoportala: Obvezno nošenje kacige za električne romobile je kontraproduktivno i štetno. Evo i zašto.

| Autor: Željko MARUŠIĆ / Autoportal
Ilustracija

Ilustracija


Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama s pravom su izazvale velike kritike u javnosti. O nepromišljenosti, stručnoj neutemeljenosti i štetnosti odredbe da liječnici trebaju policiji dojavljivati medicinsko stanje i propisanu terapiju zbog koje ne bi smjeli upravljati motornim vozilima, utemeljeno smo desetke puta alarmirali javnost.

Srećom, predlagač je “povukao ručnu”, pa je napravljen kompromis, koji je bolji od izvornog prijedloga, ali lošiji, sustavno štetniji od postojećeg stanja!

Veća šteta od te prometno-medicinske ujdurme je što je istodobno, kroz podignutu javnu i medijsku prašinu, progurana druga bespotrebna i štetna odredba o uvođenju obveze nošenja zaštitne kacige na električnim romobilima.

Obje su predložene mjere školski primjer površnih, nesustavnih, dakle i nestručnih odluka, kojima se precjenjuju pozitivni, a podcjenjuju, čak zanemaruju, negativni efekti.

Za smanjenje gužvi te povećanje sigurnosti (manje ozlijeđenih i poginulih) u cestovnom prometu električni skuteri stigli su kao “dar s neba”. Oni koji shvate kako na posao ili bilo kojim drugim razlogom kroz grad mogu ići električnim romobilom umjesto automobilom, izravno smanjuju prometne gužve, zagađenja i sigurnosne rizike.

Električni su romobili već pet godina aktivni u cestovnom prometu, čime su sigurno, posredno spasili desetke života i spriječili stotine ozljeđivanja. Pritom niti jedan romobilist nije poginuo (!), a zabilježeno je tek nekoliko ozljeđivanja. Pobogu, pa zašto mijenjati u ograničavati nešto što je zaslugom razvoja tehnologije, naprednih baterijskih i elektromotornih sustava, došlo u naš prometni sustav (koji je daleko od savršenoga) te unijelo bitna poboljšanja protočnosti, ekologije i sigurnosti?!

Takva je odredba zasad donesena samo u nekoliko europskih zemalja: Danskoj, Španjolskoj, Norveškoj (za starije od 15 godina)…, ali njihovi su cestovni prometni sustavi i uvjeti bitno različiti i organiziraniji od našeg, prvenstveno zbog neusporedivo bolje riješenog javnog gradskog prometa. Stoga je odluka o obvezi korištenja zaštitne kacige za vozače električnih romobila u hrvatskom cestovnom prometu nelogična, kontraproduktivna i štetna, dakle nestručna, iz sljedećih razloga:

1. U romobiliste, u gradskom cestovnom prometu sudjeluju i pješaci, vozači i putnici u automobilima te biciklisti. Svima bi njima zaštitna kaciga koristila u slučaju nesreće, čak i više nego romobilistima, ali ipak, iz sustavnih razloga (opravdano) nije propisana. Biciklistima je, zbog dinamike pada preko volana, glava prva na udaru, a romobilistima prvo stradaju noge, potom ruke. Kod naleta vozila na pješaka, kaciga bi im često bila spasonosna, a pri prevrtanju automobila kacige bi bile vrlo korisne za sve osobe u automobilu (zbog toga su obvezne u utrkama). Zašto se za njih ne propisuju zaštitne kacige?!

2. Obveza nošenja kacige na električnom romobilu mnoge će demotivirati da počnu koristiti to spretno, učinkovito i korisno prijevozno sredstvo (obveza nošenja kacige dodatna je logistička obveza, a vožnju čini manje ugodnom), koje ne treba parkirno mjesto te će se gradom nastaviti voziti automobilima i motociklima, povećavajući gužve te nužno ulazeći u rizične situacije s drugim vozilima i pješacima. Dakle, povećat će se gužve te posredna stradavanja u cestovnom prometu.

3. Kaciga na glavi romobiliste, uz prednosti prilikom pada, donosi i sljedeće rizike:
– prilikom pada romobilisti krutom kacigom mogu ozlijediti pješake, posebice djecu, koji im se nađu na padnoj putanji.
– nošenje kacige povećava samouvjerenost vozača romobila i umanjuje im oprez.
– nošenje kacige, mase od 1,4 do 1,8 kilograma, smanjuje statičku, a posebice dinamičku stabilnost električnog romobila (za 3 do 5 posto), koji je, zbog najvećeg omjera visine ukupnog težišta (romobil + vozač) i dinamičkog polumjera kotača, ionako, dinamički najnestabilnije motorno vozilo u prometu.
– u padnoj situaciji kaciga na glavi povećava moment inercije vozača, a dodatna masa na najvišoj poziciji izaziva dodatnu rotaciju tijela prilikom pada. Dakle, izglednije je da će glavom o tlo ili tvrdu prepreku udariti vozač romobila s kacigom, nego bez nje.
– kaciga treba biti propisane izvedbe i kvalitete, dakle certificirana, što nije definirano novim prijedlogom zakona. Necertificirane kacige, kakvih je dosta na tržištu, a kupovat će jer su razmjerno niske cijene, zbog loše strukture od krte i krute plastike, bez odgovarajuće unutarnje zaštitne i amortizirajuće obloge, malo su korisne, a mogu biti opasne – izazvati dodatne ozljede glave.

4. Znatno će se otežati poslovanje iznajmljivača električnih romobila i skutera, što postaje važan segment urbane i turističke ponude. Osobe koje žele iznajmiti električni romobil rijetko sa sobom nose zaštitnu kacigu, a malo će tko poželjeti staviti kacigu koju je prethodno nosila znojna osoba. Nekima će opcija biti iznajmljivanje automobila…

Pametnome dosta! Očekujemo da predlagač, dodatnom uredbom, povuče kontraproduktivnu i štetnu odredbu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama o obvezi nošenja kacige na električnim romobilima.

Istodobno bi trebalo početi davati ciljane stimulacije za kupnju električnih romobila, prvenstveno onima koji se odluče za trajno odricanje od korištenja automobila u gradu, odnosno povlaštenog parkinga. Korištenje električnih romobila, koji su za učinkovitost, protočnost i sigurnost prometa u urbanim sredinama došli kao dar s neba, treba promicati, a ne sputavati!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of