ZAGREB

Zagreb: Prvi aktualni sat novog gradonačelnika prošao mirno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi aktualni sat na prvoj radnoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, na kojem zastupnici imaju priliku postavljati pitanja gradonačelniku, u četvrtak je prošao mirno i brzo, za razliku od "aktualaca" u prošlom sazivu kada je Tomislav Tomašević bio oporba. 

Za postavljanje pitanja i davanje prijedloga prijavilo se devet zastupnika, a imali su pitanja o gospodarenju otpadom, produljenju Branimirove, buci u gradu, izboru nove uprave Holdinga, socijalnim naknadama umirovljenika, obnovi i izgradnji škola i vrtića, ali i Dinamu.

Nestranačkog Renatu Peteka zanimala je situacija oko sustava za gospodarenje otpadom, a Tomašević je ustvrdio kako je i sam nezadovoljan tim sustavom te želi kompetitivne javne nabave za zbrinjavanje različitih vrsta otpada.

Dodao je kako su potrebne revizije, ali moraju čekati da neki ugovori isteknu kako bi se mogle napraviti nove javne nabave. Poručio kako se to vrijeme mora iskoristiti da se ojačaju kapaciteti postojećih gradskih komunalnih poduzeća kako bi mogli sami zbrinjavati određene vrste otpada po jeftinijim cijenama. 

Tomašević je također rekao da treba sustavno srediti gospodarenje otpadom, posebice za miješani komunalni otpad, te da postoji studija izvedivosti za Centar za gospodarenje otpadom, koja je u kasnoj fazi vezano za tehnologije i lokaciju, a o tome će biti održana rasprava u Skupštini. U pisanom odgovoru dostavit će pregled svih aktualnih ugovora, s kojim tvrtkama se posluje i po kojim cijenama. 

Mario Župan (HDZ) pitao je za parcelu za građevinski otpad i lokaciji sortirnice u Resniku. Gradonačelnik je rekao kako se na privremenu lokaciju za obradu građevinskog otpada neće dovoditi otpad iz drugih gradova jer se to rješava na njihovom teritoriju.

Gdje će se obrađivati građevinski otpad

Grad je raščistio parcelu na Jakuševcu, gdje se do sada obrađivao građevinski otpad, kako bi krenuo odvoz građevinskog otpada i šute, a s resornim ministarstvom utvrđuju više lokacija za njegovu obradu. Jedna od lokacija koju razmatraju je na području Žitnjaka, a pazit će da niti jedna ne bude u blizini kuća.

Što se tiče sortirnice u Resniku, Tomašević je rekao kako će tu lokaciju preispitati, a što se tiče tehnologije poručio je kako termičke obrade neće biti.

Odgovarajući na pitanje Trpimira Goluža (nezavisni) o produljenju Branimirove do Sesveta, Tomašević je kazao kako je projekt u realizaciji i da se raščišćava zemljište. Ključno mu je da se riješi problem prometne gužve u Sesvetama tako da se ta obilaznica realizira u punom profilu i da se spoji na autocestu.

Marka Sladoljeva (Most) zanimala je zakonitost statuta Dinama, a Tomašević je odgovorio kako žele da se Dinamom upravlja transparentno i da se omogući navijačima i članovima Dinama da biraju svoja tijela što sada, ističe, nije slučaj. Poručio je kako Ured za opću upravu nije u nadležnosti gradonačelnika pa ne može odlučivati o statutima pojedinih udruga, niti nalagati pročelniku neke radnje. 

"Problem je presuda vezan za taj statut, bavit ćemo se time, ali mislim da ćemo se morati baviti zajedno kada ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. Tu ćemo morati voditi razgovore jer ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građana koja nema demokratsko ustrojstvo", poručio je gradonačelnik. 

Davorka Moslavac Forjan (SDP) upitala ga je u kojoj su fazi radovi na obnovi potresom oštećene Osnovne škola Vugrovec - Kašina i zbog čega kasne. Tomašević je potvrdio kako radovi kasne za sve škole jer je prošla vlast, kako kaže, dezinformirala javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater