ZAGREB

Za očuvanje okoliša i bioraznolikosti poljoprivrednicima 138 milijuna kuna

| Autor: Hina
Goran PRODAN

Goran PRODAN


Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je u utorak poljoprivrednike da sudjeluju u raspodjeli 138 milijuna eura namijenjenih smanjenju utjecaja na okoliš i očuvanju bioraznolikosti na poljoprivrednim gospodarstvima.

Ta sredstva su osigurana u sklopu mjere "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene" iz Programa ruralnog razvoja, a kako bi se što bolje iskoristila Ministarstvo je pokrenulo informativnu kampanju "Poljoprivrednik za 10".

Zahtjev za potporu se podnosi u sklopu jedinstvenog zahtjeva za potporu koje poljoprivrednici podnose svake godine, odnosno od 4. ožujka do 15. svibnja 2019. godine.

Mjera ima petogodišnji obvezni period, a zahtjev za potporu podnosi se svake godine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj informativne kampanje je potaknuti poljoprivrednike na zaštitu i očuvanje okoliša na njihovim gospodarstvima, koja nadilazi zakonski propisane zahtjeve.

Prihvaćanjem određenih praksi i metoda uzgoja, koje nadilaze polaznu osnovu (poznatu pod nazivom 'baseline'), poljoprivredniku se kroz mjeru 10 plaćaju povećani troškovi ili izgubljeni prihod u usporedbi s uobičajenom poljoprivrednom proizvodnjom, kaže se u priopćenju. 

Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za poljoprivrednike koji još nisu registrirani, nužan je upis u Upisnik poljoprivrednih proizvođača, upis svih parcela poljoprivrednog zemljišta koje se koriste u ARKOD sustav, upis životinja u JRDŽ i ostale propisane registre.

Osobito je važno poštivanje pravila višestruke sukladnosti na cjelokupnom gospodarstvu te održavanje svih površina sukladno minimalnim uvjetima za održavanje poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj.

Više informacija o mjeri 10 poljoprivrednici mogu dobiti na besplatnim radionicama koje organizira Ministarstvo poljoprivrede, a raspored radionica po gradovima s poveznicom na prijave dostupni su na web stranici Programa ruralnog razvoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater