ĐAKOVO

Vjernici Đakovštine hodočaste Gospi Dragotinskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Katolički vjernici Đakovštine, ali i drugih susjednih područja, poput osječkog i brodskog, hodočaste na blagdan Velike Gospe u Dragotin, marijansko svetište udaljeno sedam kilometara od Đakova, utječući se žalosnoj Gospi Dragotinskoj za obitelj, zdravlje, mir.

Crkva u ovom svetištu prvi put spominje se 1332. godine, pa je za njim više od 700 godina povijesti čime je najstarije marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj.

Nakon što je u predvečerje Velike Gospe, u subotu navečer, iz crkve iznesena slika Gospe Žalosne, najvrjednijeg predmeta u svetištu, i postavljena uz oltar na otvorenome gdje je služena misa uz procesiju sa svijećama, na sam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo misno slavlje predvodio je mladomisnik iz Tenje Stjepan Krešo.

"Okupili smo se oko Isusove majke Marije kao djeca oko svoje majke koja je cijeloga života pomagala drugima, pa slijedimo i mi Marijin put, ne budimo okrenuti samo sebi, nego i drugima. Bog koji nam je sebe dao na križu, dao nam je i svoju majku da nas poput vlastite majke prati na našem putu. Nemojmo se prestati preporučivati u njezin majčinski zagovor", poručio je okupljenim vjernicima mladomisnik Krešo, vodeći misu na otvorenome prostoru oko dragotinske crkve.

Brojni vjernici zavjetno hodočaste u Dragotin, i večer prije Velike Gospe, a do svetišta su došli pješice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum