KARLOVAC

Veleučilište Karlovac i Heineken Hrvatska potpisali sporazum o suradnji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Veleučilištu u Karlovcu su u srijedu dekan Ivan Štedul i predsjednica Uprave Heineken Hrvatska Marta Natalia Bulhak potpisali Sporazum o obrazovno tehničkoj suradnji, što je, kako je rekla Bulhak, samo nastavak dugogodišnje suradnje.

Heineken je za sada dogovorio stipendiranje tri studenta sa po 1.200 kuna mjesečno, te provođenje prakse i njihovo naknadno zapošljavanje, ali, ne samo za studente Prehrambene tehnologije, nego i za studente Strojarstva i drugih studija, jer da karlovačka pivovara u Veleučilištu već godinama vidi svog “prirodnog partnera”.

Dekan Štedul je, opisujući stručne studije Veleučilišta, naglasio da se tu studenti ne obrazuju samo teoretski, nego i praktično, te je za primjer izdvojio praktikum u kojem upravo danas studenti, budući “prvostupnici inženjeri prehrambene tehnologije”, kuhaju pivo u svojoj mini pivovari.

Govoreći o tome, Štedul je izdvojio više primjera za maksimalno iskorištavanje suradnje Veleučilišta s gospodarstvom, odnosno s realnim sektorom, a što je studentima važno, te je naglasio i važnost Veleučilišta dijelu gospodarstva koje u svoj razvoj želi uključiti visoku znanost.

“Naročito cijenimo timski rad, kritičko razmišljanje i ideje koje donose promjene, odnosno adaptaciju obrazovnog sustava u smjeru potražnje tržišta”, rekao je Štedul.

Nakon razgledavanja mini pivovare Veleučilišta, te suvremenog i jedinstvenog laboratorija za analizu hrane, s naglaskom na pivarstvo, Buhlak je rekla da se samo uvjerila u ono što je od ranije znala o kvaliteti Veleučilišta.

U opremu Laboratorija je uloženo šest milijuna kuna, a instrumenti se koriste i za znanstvena istraživanja i za suradnju s gospodarstvom. Tu se provodi analiza sirovina, a pivovarama su najinteresantnija dva visokospecifična uređaja, za plinsku i za tekućinsku kromatografiju koji mogu i kvalitativno i kvantitativno detektirati specifične komponente u smjesi, odnosno izmjeriti npr. voćnu komponentu u konkretnom proizvodu (okus po zelenoj jabuci ili banani) ili po kuhanim kukuruzu i slično.

Studij prehrambene tehnologije može upisati godišnje 60 studenata, a sada ih je 40. Među sadašnjima je četvero studenata iz Argentine, na studentskoj razmjeni, te ovih dana dolazi i sedmero profesora sa sveučilišta u argentinskom gradu Santa Fe na stručno osposobljavanje i podučavanje, a suradnja traje od 2017. godine.

Ostali studiji Veleučilišta u Karlovcu su Lovstvo i zaštita prirode, Strojarstvo, Mehatronika, Sestrinstvo, Sigurnost i zaštita, Tekstilstvo i Ugostiteljstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter