NAJNOVIJENAKON VIŠEMJESEČNIH PREGOVORA

Usvojena Direktiva za borbu protiv zagađenja plastikom

Foto:. Greenpeace

Europska unija postigla je dogovor o prestanku korištenja jednokratne plastike u EU, nakon višemjesečnih pregovora o Direktivi za smanjenje jednokratne plastike. Direktiva uključuje zabranu jednokratnih plastičnih tanjura i pribora za jelo, čaša i posuda za hranu od stiropora, slamki, štapića za uši i drugih jednokratnih proizvoda. Također, ona osigurava plaćanje troškova gospodarenja otpadom i čišćenja predmeta od jednokratne plastike od strane proizvođača, uključujući cigaretne opuške i ribarsku opremu.

Nažalost, ciljevi Direktive o smanjenju potrošnje jednokratnih posuda za hranu i čaša neobvezujući su za države članice, a ciljevi o odvojenom prikupljanju 90 posto plastičnih boca pomaknuti su s 2025. godine na 2029. godinu. Osim toga, problematično je da će se mjere vezane uz proširenu odgovornost proizvođača usvajati ovisno o dogovorima između vlada i proizvođača te ostalih nadležnih tijela, što će vjerojatno utjecati na ambicioznost novodonesenih zakona.

Usvojene mjere, među ostalim uključuju zabranu plastičnih slamki, tanjura, pribora za jelo, mješalica napitaka, štapića za balone, okso-razgradive plastike i polistirenskih čaša i posuda za hranu. Podrazumijevaju i proširenu odgovornost proizvođača uključujući velike tvrtke za proizvodnju duhana prema kojoj bi proizvođači trebali platiti troškove gospodarenja otpadom, troškove čišćenja okoliša od plastičnih proizvoda i podizanje svijesti javnosti o štetnosti određenih plastičnih proizvoda, uključujući filtere za cigarete koji su najveći onečišćivači u Europi.

Također, ova inicijativa pruža mogućnost državama članicama da usvoje ograničenja na tržištu za posude za hranu i čaše te stvara obvezu država članica da smanje otpad nastao od cigaretnih opušaka koji sadrže plastiku. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam