AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDU

UPOZORENJE SVIM KUPCIMA: Zbog izuzetno opasne bakterije s tržišta povučena češnjovka

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Pixabay


Zbog utvrđene bakterije iz roda Listeria monocytogenes, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u petak je obavijestila potrošače da je s tržišta povučena trajna slavonska kobasica češnjovka trgovačkog obrta Kojundžić, donosi Novi list.

"Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda: ČEŠNJOVKA TRAJNA (Slavonska kobasica), datuma proizvodnje 10.02.2020. najbolje upotrijebiti do 10.02.2021., zbog utvrđene bakterije iz roda Listeria monocytogenes", priopćila je Agencija..

Proizvođač je subjekt u poslovanju s hranom KOJUNDŽIĆ trgovački obrt, vlasnika Andrije Kojundžića iz ulice I. K. Sakcinskog 28 u Sisku, odobrenog broja P-2686.

Proizvod je stavljen na tržište putem vlastitih mesnica proizvođača.

Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, ističu u Agenciji za poljoprivredu i hranu.

Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Ova bakterija je prisutna posvuda u prirodi. Iako je izolirana prvenstveno iz sirove hrane biljnog i životinjskog porijekla, također može biti prisutna i u kuhanoj hrani i tada je rezultat naknadne kontaminacije prljavim priborom i posuđem (kuhanje je uklanja), navode u Zavodu za javno zdravstvo.

Rizične namirnice su; mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina, povrće. Listerioza (bolest uzrokovana bakterijom L. monocytogenes) ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata.

Međutim, infekcija ovom bakterijom je izuzetno opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe sa relativno visokim mortalitetom.

Ulazak bakterije u organizam jest oralnim putem, preko hrane.

S obzirom da je još uvijek nepoznata infekcijska doza L. monocytogenes, mikrobiološki standard za ovu bakteriju je vrlo strog; bakterija ne smije uopće biti prisutna u hrani.

Značajna karakteristika L. monocytogenes jest da može rasti na temperaturi hladnjaka (+4 °C), što znači da čuvanje hrane u hladnjaku nema značajan učinak na sprečavanja rasta ove bakterije.Namirnica iz koje se izolira L. monocytogenes smatra se zdravstveno neipravnom, navode u Zavodu za javno zdravstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama