ZAGREB

Uhlir: Grad Zagreb ne želi obnavljati grad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir ocijenio je u srijedu da Grad Zagreb u ovom trenutku nije partner Vladi u obnovi grada nakon potresa te da ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u tom projektu.

"Moramo biti potpuno jasni i otvoreni - Grad Zagreb se izjasnio da gradonačelnik Bandić zapravo ne želi obnavljati Zagreb. Njihove primjedbe idu u tom smjeru, ali i sam gradonačelnik je dao izjavu za medije da su si građani sami krivi što je do toga došlo i da ne treba nikakva obnova", izjavio je Uhlir za N1

Rekao je to odgovarajući na pitanje jesu li stigle primjedbe struke i Grada Zagreba na prvi draft zakona o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije nakon razornog potresa.

Dodao je i Grad neće ni financijskim ni  materijalnim sredstvima sudjelovati u obnovi.  "Tvrde da nemaju raspoloživih stanova u koje bi se privremeno smjestili građani, a znamo da grad upravlja s 4800 stanova, a od toga je 800 bespravno useljenih", dodao je. 

Rekao je da niti jedan od tih 4800 stanova nisu ponudili za smještaj građanima pogođenima potresom te potvrdio da je na sastanku rečeno da nema raspoloživih stanova. Također, ocijenio je da njihovi argumenti vode u smjeru da Grad ne želi sudjelovati u obnovi svog grada.

Upitan što slijedi i može li država prisliti Grad da sudjeluje u pomoći građanima, odgovorio je da je riječ o izvanrednom stanju u kojem se nalaze i država i glavni grad kada "gradska uprava odbija sudjelovati i pronalazi razloge da ne sudjeluje u obnovi".

"Sada je pitanje na cijeloj Vladi, kako će se ponijeti, hoće li isključiti Grad i upravu ili će ići u nekom drugom smjeru koji ne želim sada prejudicirati", istaknuo je Uhlir.

Što se tiče omjera financiranja obnove, rekao je da je zakon u prvom draftu i da se pitanja financiranja ne otvaraju u zakonskom djelu, nego se radi o dogovoru Ministarstva financija, državnog proračuna i proračuna Grada Zagreba. 

"Ako vam gradonačelnik kaže da nema sredstava, onda će to ići u nekom drugom smjeru", poručio je, dodavši da taj zakon mora ići po hitnom postupku i da bi već sljedeći tjedan mogao biti na sjednici Vlade.

Što se tiče opaske da bi u obnovi mogao biti korišten model Gunje gdje je bilo i malverzacija, Uhlir je rekao da u Gunji nije bilo malverzacija niti istražnih radnji i da je obnova Gunje "perfektno čisto odrađena", ali i da će se Zagreb obnavljati po drugom principu.

Prioriteti u obnovi nisu toliko važni po tipu kuće, tvrdi, nego po stanju, odnosno je li za rušenje ili opasna za boravak. Također po zakonu se obnavljaju sve zgrade, bez obzira na žutu ili crvenu naljepnicu, pitanje je količina radova i stupanj oštećenja. 

Teško je reći koliko će obnova trajati, tvrdi, jer je za svaku zgradu drugačije. Tako za kulturna dobra gdje je potrebna suradnja s konzervatorima obnova može trajati nekoliko godina, a ako je riječ o konstrukcijskoj sanaciji, ona može biti gotova u godini dana. 

Također, brzina obnove ovisit će i o tome koliko će se građevinskih tvrtki javiti na javni poziv, kao i o njihovim kapacitetima. Ipak, Uhlir je potvrdio da se može reći da će obnova početi već u ljeto.

Poručio je i da to što se preskače Zakon o javnoj nabavi ne znači da se preskače javna nabava te da će sve biti transparentno i kontrolirano. 

Što se tiče smještanja građana u državne stanove, rekao je da država ima 30-ak stanova na raspolaganju, ali da to nije dovoljno. Također zakon je predvidio zamjenske stanove za najam, dok najam može biti različite vrste. 

"To su sve pitanja s partnerom kojeg u ovom trenutku nemamo. Grad Zagreb nam u ovom trenutku nije partner i ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u ovom projektu. Imamo situaciju da je Grad protiv države", zaključio je Uhlir. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum