ZAGREB

Udruge: Apel za usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruge pacijenata oboljelih od raka uputile su u ponedjeljak apel Vladi i saborskim zastupnicima za hitnim usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji već petu godinu stoji u ladicama državne administracije.

"S obzirom na visoku smrtnost, borba protiv raka po svim je mjerilima nacionalno strateško i sigurnosno pitanje, a u kontekstu korona krize postat će još veći izazov", navodi se u pismu koje su potpisali Ljiljana Vukota iz Udruga žena oboljelih od raka Sve za nju i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr, koja okuplja desetak udruga pacijenata.

"Za krizu uzrokovanu pandemijom ne možemo znati koliko će trajati, no ne smijemo dozvoliti da covid-19 postane jedina briga i preokupacija zdravstvenog sustava", apeliraju udruge pacijenata.  

Napominju kako se početkom prosinca usvaja Europski plan protiv raka dok hrvatski plan, "sročen nedavno u stručno i interdisciplinarno verificiran dokument naziva Nacionalni strateški okvir protiv raka (NSOPR) 2020-2030. i dalje stoji u ladicama administracije, i to već petu vladu zaredom".

U Hrvatskoj dijagnozu raka svake godine dobije gotovo 25.000 građana, a premine njih 14.000. Rak je gotovo preuzeo primat u smrtnosti, unatoč znanosti i i medicini koje u posljednjih desetak godina nalaze nekoć nezamisliva rješenja, upozorava se u pismu.

Hrvatska jedina u EU-u još nema usvojenu nacionalnu strategiju protiv raka

Hrvatska je danas među zemljama EU-a druga po broju umrlih od onkoloških bolesti i, nažalost, jedina članica EU-a koja još nema usvojenu nacionalnu strategiju protiv raka, kažu udruge.

"U 11 godina čekanja na plan, Hrvatska je zbog smrti uzrokovanih onkološkim bolestima izgubila grad veličine Splita. Svake godine ostajemo bez grada poput Virovitice, Metkovića ili Samobora. Ta statistika su ljudski životi, patnje, bolovanja zbog bolesti ili njege bolesnih, sve viši troškovi zdravstvenog sustava, uz ishode liječenja koje zapravo ne pratimo i iz kojih ne učimo dovoljno".

NSOPR predstavlja model istinske i prijeko potrebne reforme zdravstvenog sustava, koju je Hrvatska odavno morala provesti, u cilju poboljšanja ishoda liječenja i osiguravanja prava pacijenata, zajamčenih Ustavom.

U izradi tog strateškog dokumenta, čijom bi se implementacijom godišnje spašavalo više tisuća života, sudjelovalo je preko stotinu domaćih i inozemnih stručnjaka za rak, obuhvaćene su sve faze suzbijanja - od primarne prevencije, ranog otkrivanja, točne dijagnostike, dostupnosti adekvatnih postupaka i terapija, sve do palijativne skrbi, koja u Hrvatskoj još uvijek nema svoje pravo, a neophodno i važno mjesto u sustavu.

NSOPR je prošao reviziju svih za provedbu relevantnih ministarstava u ovom sazivu Vlade, bio je dijelom predizbornog programa vladajuće stranke te ga preostaje samo usvojiti, apeliraju udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater