ZAGREB

Udruge: Hitno riješiti probleme u Klinici za tumore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruge koje se bave oboljelima od malignih bolesti izrazile su u ponedjeljak zabrinutost stanjem na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i odlaskom radiologa s te klinike, te zatražile hitno rješavanje tih problema u interesu onkoloških pacijenata.

U otvorenom pismu sedam udruga smatra nužnim sačivati kvalitetu rada u Klinici za tumore, a kao najbolje rješenje vide osamostaljivanje radiologije na Klinici za tumore u odnosu na KBC Sestre milosrdnice, kako bi se održala i dalje razvijala interdisciplinarna suradnja radi boljih ishoda u liječenju onkoloških bolesti.

Pismo su uputile Koalicija udruga u zdravstvu, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, SVE za NJU, ILCO Zagreb, Hrvatska udruga leukemija i limfoma i Udruga Krijesnica.

"Situacija na Klinici za tumore nije nova, postupno se razvijala godinama. Godinama slušamo pritužbe pacijenata na neljubaznost, čekanje, nedostatak pravih informacija, nemogućnost obavljanja potrebnih pretraga na vrijeme kako bi na pregledu imali relevantne nalaze", ističe se u pismu.

Broj oboljelih je velik, a posljednjih desetak godina nije se redovito ulagalo u novu tehnologiju, inovativne oblike dijagnostike i liječenja i povećanje broja stručnjaka.

"Odlasci radiologa iz te ustanove u posljednje vrijeme i minimalan broj od tri radiologa izazivaju brigu i strah. Trenutno su svi radiolozi Klinike na bolovanju, pa se nameće pitanje kako će funkcionirati dijagnostika i liječenje u toj ustanovi", upozoravaju udruge.

Zapanjuje i podatak, dodaju, da kirurzi koji izvode operacije tumora glave i vrata to rade bez očitanih radioloških nalaza, a prema novim informacijama to se počinje događati i u drugim sijelima raka.  

"Tko je kriv za situaciju u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice? Ne vjerujemo da postoji jedan krivac imenom i prezimenom, niti da je situacija nastala preko noći", poručuju udruge.

Kriva je dugogodišnja nebriga cijelog društva, okretanje glave i šutnja. Šutnja zaposlenih, šutnja odgovornih, šutnja donositelja odluka, šutnja pacijenata…

"Sada smo dovedeni u situaciju da se pitamo trebamo li šutjeti, jer radi se o liječnicima, kadroviranju, politici. No, vrijeme je da se progovori jer vrlo skoro svaki četvrti među nama oboljet će od raka i trebat će pravovremenu i adekvatnu dijagnostiku i učinkovito liječenje", navode u pismu.

Liječiti oboljele se ne može bez kompetentnih stručnjaka, pa je pitanje mogu li se u ovim uvjetima uopće educirati mladi kadrovi na kojima će počivati onkologija za 10 godina, upozoravaju udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of