ZABOK

U Zagorju 39 novopozitivnih, povećava se dinamika prijema u bolnicu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Krapinsko-zagorskoj županiji je u protekla 24 sata potvrđeno 39 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a 36 ih se oporavilo, rečeno je u petak na  konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u Zaboku na kojoj je upozoreno da se povećava dinamika prijema u bolnicu.  

Trenutno je aktivno 208 slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 756 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 29 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima nema osoba na respiratoru, a u protekla 24 sata nije bilo novih umrlih osoba pozitivnih na koronavirus.

Načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je da je u posljednja tri tjedna umrlo petero ljudi.

„Proteklih tjedan dana imali smo ukupno 734 negativna nalaza i 157 pozitivnih i tjedni porast je bio 14 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih”, istaknuo je Ferek Jambrek te dodao da kad je riječ o 7-dnevnoj hospitalizaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, prosjek ovoga tjedna je 27 osoba, dok je tjedan prije bio 22 osobe.

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina izvijestio je da se dinamika prijema u bolnicu povećava, ali da trenutno ni jedan pacijent nije na respiratoru.

„Zbog povećanja broja pacijenata, morali smo prije tri dana otvoriti odjel s 20 dodatnih kreveta za covid pacijente, tako da sada brojimo 47 kreveta za te pacijente, plus osam kreveta u našem hitnom bolničkom prijemu za covid trijažu pacijenata”, rekao je Vančina te upozorio da se situacija pogoršava jer su pacijenti mlađe životne dobi, od 50 do 60 godina.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko–zagorske županije Tomislav Jadan rekao je da je u prvoj fazi procijepljeno ukupno 3.700 osoba, od kojih je drugu dozu primilo njih 2.617 te je ukupno u prvoj fazi utrošeno 6.317 cjepiva.

„Što se tiče raspodjele cjepiva po ordinacijama liječnika opće prakse, odnosno obiteljske medicine, do sada smo kroz ovaj način cijepljenja populacije koja je starija od 65 godina i osobe koje imaju nekakve kronične bolesti, utrošili 8.726 doza”, rekao je Jadan.

Za idući tjedan najavljena je nešto veća količina cjepiva za tu županiju nego što je stizalo dosad, odnosno 2.470 doza.

Župan Željko Kolar iznio je podatke o epidemiološkoj situaciji u obrazovnom sustavu istaknuvši da je trenutno koronavirusom zaraženo 19 učenika te da nema velikog centra zaraze.

„Imamo 181 učenika u samoizolaciji i to je duplo manji broj učenika u samoizolaciji nego prošlog tjedna, što nas je nagnalo na odluku da ostanemo pri sadašnjem modelu nastave do praznika koji slijede za Uskrs”, rekao je Kolar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum