SPLIT

U Splitu predstavljen novi Geografsko-informacijski sustav (GIS)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi Geografsko-informacijski sustav (GIS) Grada Splita, središte gradskih informacija pod nazivom „Grad Split Hub“, predstavljen je u ponedjeljak u Gradskoj upravi stručnoj javnosti i predstavnicima ključnih gospodarskih subjekata u Splitu, priopćeno je iz Gradske uprave.

Riječ je o grafičkom prikazu svih korisnih informacija kao što su prostorno-planska dokumentacija, katastarske čestice, zeleni katastar, anagrafske oznake građevina, komunalna infrastruktura i sve instalacije te pregled javnih objekata i nekretnina u vlasništvu Grada, njihov raspored, zauzetost, cijena i mnogi drugi podatci, objasnili su iz Gradske uprave.

"Predstavljamo prvu, najznačajniju fazu kojom se Split pridružuje ozbiljnim razvijenim 'Smart City' gradovima u Europi", istaknuo je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u uvodnom govoru na današnjem predstavljanju novoga gradskog GIS-a u kojem su, kako je rekao, integrirani i geografsko-informacijski sustavi gradskih komunalnih tvrtaka.

Gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša je istaknuo da je takav alat osnova svakoga razvijenog grada,

"Neki gradovi u Hrvatskoj su napravili i korak dalje uvodeći 3D i 2D GIS, a mi idemo u tome smjeru", poručio je Budiša, koji je koordinirao aktivnosti vezene uz primjenu novoga gradskog GIS-a.

Po njegovim riječima, radeći na uspostavi GIS-a, uočeno je da se na više od 1500 adresa ne plaća komunalna naknada, da ima više od  5000 apartmana koji nisu zavedeni i gotovo 500 tisuća kvadrata koji nisu upisani kroz komunalne doprinose, što je značilo i velike gubitke prihoda.

"Implementacijom novoga GIS-a, takvih situacija neće biti, a pregled gradskih instalacija koje su u njemu sadržane pomoći će svim korisnicima, projektantima, gradskim firmama, svima koji nešto rade, a mogućnosti primjene su velike", istaknuo je Budiša.

Novi GIS Grada Splita detaljnije je u ime izrađivača - tvrtke GDi d.o.o. predstavio Vojkan Gavrilović. Pri izradi su se, rekao je, koristili svim raspoloživim izvorima podataka i metodama koje primjenjuju najsuvremenija znanja i tehnologiju, a posebice je istaknuo doprinos splitskog Fakulteta građevine, geodezije i arhitekture i profesora Nenada Mladinea, koji godinama radi na uspostavi tako kompleksnog sustava podataka.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater