SPLIT

U Splitu obilježen Dan državnosti BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kulturno-zabavnim programom u četvrtak na večer u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" u Splitu je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na početku svečanosti intonirane su hrvatska i himna  BiH.
Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" Split  Edin Nurkić je podsjetio kako se Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava na dan kad je prije 78 godina za vrijem Drugog svjetskog rata 25. studenoga 1943. godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH. "Rezolucija s prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine ima i danas izrazito aktualni slogan: 'Bosna i Hercegovina ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska'.", naglasio je Nurkić.
Predsjednik Koordinacije bošnjačkih  udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin je istaknuo kako  su kroz povijest  Bosnu i Hercegovinu zavoljeli mnogi putopisci, hodočasnici, konzuli i drugi dobrohotni namjernici. Pri tomu je Kulašin čitao dijelove nekoliko putopisa koje su strani autori pisali o Bosni i Hercegovini.
"Školsko obrazovanje je relativno još rijetkost, ali srčani i duševni odgoj vlada svugdje i čini se  da je u tome islam polučio izvrstan uspjeh," napisao je švedski geolog August Heimer u svojem putopisu Kroz Bosnu i Hercegovinu - ilustrirani povijesni, geografski i etnografski opis iz 1870. godine, kojeg je citirao Kulašin.
Uime splitskoga gradonačelnika Ivice  Puljka Dan državnosti BiH na svečanosti je čestitao njegov zamjenik i izaslanik Antonio Kuzmanić. Uime župan splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana čestitao je njegov izaslanik Damir Gabrić
U sklopu zabavnoga programa izveden je prikaz monodrame  "Prizivanje duha bosanskog i duha hercegovačkog."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini