SOLIN

U Solinu počela 5. međunarodna konferencija "Sigurnost povijesnih gradova"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 5. međunarodnoj konferenciji "Sigurnost povijesnih gradova", koja u četvrtak počela u Solinu, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva te predstavnici policije raspravljaju o potrebi unaprjeđenja suradnje stanovništva i lokalnih tijela na uklanjaju sigurnosnih rizika.

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Slobodan Marendić istaknuo je kako su statistički podaci o sigurnosti na Jadranu dobri, ali s druge strane imamo pojavu neprimjerenog ponašanja posebice mlađih turista.

"Radi se o benignim pojavama, to jest neprihvatljivom ponašanju mlađih uzrasta koje su bitno opteretile svakodnevicu u Splitu", istaknuo je Marendić u svojem govoru.

Mediji u Splitu ovog su ljeta više puta objavili snimke neprikladnog ponašanja mlađih turista, koji su mokrili po javnim površinama ili se skidali nagi priređujući s partnerima lascivne scene neprimjerene za javnost.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako je upravo sigurnost pridonijela uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni.
"Suradnja policije i lokalnih zajednica je iznimno važna za sigurnost", ocijenio je Boban.

Predsjednik IPA-e (International Police Association) za Splitsko-dalmatinsku županiju Marko Doljanin istaknuo je potrebu razvoja  "sigurnosne kulture".

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević upozorio je da su turistička odredišta s bogatom kulturno-povijesnom baštinom izvrgnuta devastiranju mlađih turista, pri čemu je naveo primjer Salone.

"Za suzbijanje takvih pojava treba na razini države, ali i na lokalnim razinama, donijeti pravilnike o postupanju na zaštiti baštine", rekao je Ninčević.

"Svjesni smo da policija ne može sama učini društvo sigurnim, nego u tomu trebaju sudjelovati svi dijelovi društva prakticirajući sigurnosnu kulturu", istaknuo je.

Tijekom dvodnevnog rada, kako je najavljeno, na konferenciji će se raspravljati  i o hibridnom ratovanju, koje je sigurnosna prijetnja Europi i svijetu. Osim dužnosnika i stručnjaka iz Hrvatske, na konferenciji sudjeluju i stručnjaci iz Izraela i Francuske te predstavnici Granične policije BiH.

Organizatori te međunarodne konferencije su splitsko-dalmatinska Policijska uprava i IPA za Hrvatsku. IPA je međunarodno policijsko udruženje, to jest strukovna organizacija policajaca – udruga građana, a okuplja više od 400.000 članova organiziranih u 61 državi diljem svijeta i najveće je policijsko udruženje na svijetu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater