RIJEKA

U Rijeci otvorena izložba o razaranju Osijeka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" otvorena je u povodu Dana državnosti u četvrtak u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

 To je putujuća izložba ratnog razaranja graditeljske, kulture i industrijske baštine grada Osijeka tijekom agresije 1991. i 1992. i do sada je predstavljena u Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Pečuhu, Zagrebu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Đakovu, Belom Manastiru, Osijeku, Laslovu, Čepinu i Splitu.

 Izložene su fotografije razaranja Osijeka, a moguće je pogledati i dokumentarni film autora Branka Peka, kompilaciju snimaka ratnih razaranja grada. Autor izložbe je predsjednik udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj.

 Kako je navedeno, posjetitelje izložbe autori žele zaokupiti i staviti unutar ratnog okruženja neizvjesnosti, straha, nesigurnosti, nedoumica i egzistencijalne ugroženosti, kako bi se izazvala reakcija, sjećanje, iskazivanje emocija i otpor prema nasilju, razaranju i sveopćoj destrukciji te promišljanja za stvaranje sigurnog okruženja.

  Autori ističu da je izložba posebno namijenjena mladeži kako bi se učenicima i studentima neposredno i dokumentaristički prezentirala najnovija hrvatska povijest. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina te izgradnje sretne budućnosti za sve građane i buduće generacije, istaknuto je.

 Predstavnica Grada Rijeke na otvaranju bila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

 U agresiji na Osijek oštećeno je 18.500 objekata, 129 gospodarskih tvrtki i 38 industrijskih objekata. Poginulo je 1724 građana, 1327 branitelja i 397 civila.

 Izložba je otvorena do 10. lipnja.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum