ZAGREB

U Lovincu Festival vještina za život od 25. srpnja do 1. kolovoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Svjetskog dana vještina mladih, u petak je predstavljena kampanja "Vještine za život - putokaz za bolji svijet“  te je najavljen Festival vještina za život, koji će u Lovincu od 25. srpnja do 1. kolovoza okupiti više od 2000 djece mladih, izviđača iz Hrvatske i svijeta. 

Organizatori i partneri ponudit će više od stotinu besplatnih aktivnosti i radionica kojima će mladi moći razvijati nove vještine. Organizatori kampanje i festivala su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ (HCK), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Hrvatske zajednice tehničke kulture, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut smatra kako je edukacija i priprema djece i mladih za životne izazove izuzetno bitna u vremenu kada smo svjedoci raznih kriznih situacija i događaja, primjerice požara, poplava i nevremena, odnosno klimatskih promjena uslijed globalnog zatopljenja. Moramo biti spremni odgovoriti  na te pojave i djecu s dobar medij za prihvaćanje novih znanja i sposobnosti. Na festivalu ćemo održati vježbu i pokazati svoje sposobnosti i opremu, najavio je.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić rekao je da će HGSS podijeliti svoja znanja i sposobnosti te da je njihov temeljni zadataka osim spašavanja i prevencija kroz edukaciju. Sezona je izazovna, intervencije su svakodnevne i mi smo za njih spremni, naglasio je Granić.   

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer istaknuo je kako žele pokazati što su vještine za život i zašto su važne, pogotovo za djecu i mlade i to na festivalu prvom takve vrste u Hrvatskoj i šire. Želimo da mlad i i djeca izbruse svoje vještine za život, nauče nove i da ih znaju primjenjivati, astronomija, arheologija, snalaženje u prirodi, aktivnosti u vodi i mnoge druge, pojasnio je. Pomažući sebi pomažemo i drugima i želimo pokazati da postoje i druge stvari koje mogu biti korisne, dodao je. 

Robert Markt (HCK) rekao je kako žele podijeliti iskustva sa kolegama kako bi imali socijalno kompetentnu djecu spremnu za život u ovom i nadolazećem dobu, podučavamo ih tradicionalnim vještinama koje će jako dobro doći njima i cijelome društvu.  

Državna tajnica Željka Josić ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade istaknula je kako je bitno da mladi ostaju na ovim područjima, da ih osvijestimo o prirodnim ljepotama Hrvatske i važnosti njihove zaštite te da stječu nova znanja i vještine.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić rekao je da je smanjenje tehničkog odgoja na školski sat tjedno nešto si kao društvo znanja ne možemo dopustiti naglasivši da je zato projekt izuzetno važan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini