KARLOVAC

U Karlovcu predstavljena novosnovana Udruga Bojna za razminiranje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Karlovcu je u petak predstavljena Udruga “Bojna za razminiranje”, osnovana u travnju ove godine, za sada ima 22 člana, a cilj je okupiti što više pirotehničara koji su pridonijeli sigurnosti kroz razminiranje vojnih objekata diljem Hrvatske, kao posljedice Domovinskog rata.

Bojna za razminiranje je formirana 1. srpnja 1999. te je djelovala do preustroja 2009., od kada, pa sve do danas djeluje kao “Pionirska satnija” Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

U deset godina djelovanja, od 1999. do 2009. godine pirotehničari Bojne za razminiranja uklonili su na vojnim objektima 5.431 protupješačku i 4.183 protuoklopnih mina, te 84.551 neeksplodiranih ubojitih sredstava,

Razminirali su tako 2,252 313 četvornih metara miniranog prostora.

Udruzi je cilj, rekao je predsjednik Udruge Bojna za razminiranje Ivica Bošnjaković,  “njegovati uspomenu na Bojnu, jer je u tom razdoblju odrađen važan posao za sve generacije, zahvaljujući kojem se život u Hrvatskoj mogao vratiti u normalu, a ne da bude ograđen minskim poljima i stalnom opasnošću”. 

Također, nakana udruge je da se s ponosom prisjećaju doprinosa pirotehničara za sigurnosti diljem Hrvatske i da se čuva trajno sjećanje na bivše pripadnike koji su poginuli na poslu razminiranja, istaknuto je.

“Po mojim saznanjima od 1996. do 1998. poginulo je sedam pirotehničara, a 18 ih je bilo ranjeno, te je u MORH-u odlučeno da se formira što bolje osposobljena Bojna za razminiranje, kako se to više ne bi događalo”, rekao je Bošnjaković.

Naglasio je da je od 1999. u njihovoj Bojni bilo četiri stradavanja, no nitko nije poginuo.

Dva su pirotehničara zadobili teške ozljede, a dvojica lakše. Međutim, trojica su pripadnika Bojne poginula u razminiranju nakon što su izašli iz Oružanih snaga RH i pirotehničarski posao nastavili raditi u privatnim tvrtkama za razminiranje.

Predsjednik Udruge Bošnjaković je pozvao bivše pripadnike Bojne za razminiranje da se uključe u rad Udruge da bi ostali zajedno, jer da njihov posao “nije bio posao kao svaki drugi”,

“Da bismo stekli ovlasti pirotehničara svi smo morali proći vrlo rigorozne liječničke preglede i zahtjevne psihološke testove, te uz to imati  mirnu savjest i mirnu ruku, morali smo imati sposobnost 100 posto se koncentrirani za opasan posao”, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater