ARŽANO

U Aržanu kamen temeljac za Memorijalni centar "Josip Jović"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 30. godišnjice  pogibije  prve žrtve u Domovinskom ratu redarstvenika Josipa Jovića u utorak su u njegovom rodnom Aržanu položeni vijenci na  njegov grob  te postavljen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će nositi njegovo ime.

U spomen na  Josipa Jovića u Aržanu počinjemo izgradnju Memorijalnog centra od 324 četvornih metara površine koji će stajati više od četiri milijuna kuna, a Vlada je odlučila sa 1,5 milijun kuna poduprijeti izgradnju tog centra," rekao je podpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom položio kamen temeljac za taj centar.
Medved je naglasio da je Josip Jović ostavio dubok trag u hrvatskom nacionalnom biću te će Memorijalni centra u Aržanu  svojim sadržajima  prenositi budućim naraštajima istinu o njemu i  Domovinskom ratu.

Rekao je kako će Memorijalni Centar  "Josip  Jović" u Aržanu biti dio kataloga u kojem su  Memorijalni centar Dolimovinskog rata u Vukovaru i srodne  takve ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu. Dodao je kako će Memorijalni centar "Josip Jović" u Aržanu posjećivati učenici iz cijele  Hrvatske da bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović
"Ovaj Memorijalni centar  bit će svjetionik imenu Josipa Jovića i Domovinskom ratu," poručio je ministar Medved.
Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je obveza i dužnost da se u  čast junaku i prvoj žrtvi  Domovinskog  rata Josipu Jovići izgradi Memorijalni centar.
Predviđeno je da izgradnja centra  traje 36 mjeseci ali, kako je rečeno, vjeruje se da će  izgradnja završiti i znatno ranije.
Ministar Medved je predvodio izaslanstvo koje je na grobu Josipa Jovića u Aržanu položilo zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.
U ime predsjednika Republike Zorana Milanovića vijenac je položio njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.
Vijence su položili i obitelj Josipa  Jovića, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Općine  Aržano te predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter