RIJEKA

U 2022. godini Grad Rijeka počinje sufinancirati djelatnost dadilja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na temelju prijedloga gradskog vijećnika Akcije mladih Vedrana Vivode, Grad Rijeka od 1. siječnja 2022. počinje sufinancirati djelatnosti dadilja, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare te političke stranke.

"Ova mjera jedno je od rješenja trenutnog problema nedostatka kapaciteta u dječjim vrtićima na području Rijeke", istaknuto je u priopćenju Akcije mladih.

Na listi čekanja za upis u dječje vrtiće na području Rijeke ove pedagoške godine ostalo je više od 200 djece, velikom većinom jasličke dobi kojoj su oba roditelja zaposlena, i to nakon intervencije zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan i pronalaženja dodatnih prostora za rad dječjih vrtića, ističe Akcija mladih.

Pema zakonskim odredbama, jedinice lokalne i područne samouprave sudjeluju u sufinanciranju djelatnosti dadilja. Model djelovanja dadilja pokazao se iznimno dobrim u rješavanju problema zaposlenih roditelja za organiziranom skrbi za djecu rane i predškolske dobi, navodi Akcija mladih.  

Kako su obrti dadilja pod ingerencijom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te lokalnih centara za socijalnu skrb, nakon postignutog dogovora odlučeno je da će financiranje preuzeti Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Roditelji će sudjelovati u plaćanju djelatnosti dadilja sa 720 kuna na mjesec, a sufinancirat će se i dadilje izvan Rijeke s obzirom na to da je u tom gradu trenutačno aktivan samo jedan obrt takvog tipa, priopćeno je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter