MEĐUNARODNA ONLINE TRIBINA

TURIZAM NA RESPIRATORU Boris Žgomba, vlasnik Unilinea: Ne očekujem više turističke BROJKE KOJE SMO DOSAD OSTVARIVALI!

| Autor: Zoran ANGELESKI
Dijalog o turizmu na relaciji Zagreb-Pula-Novi Sad-Beograd-Budva-Podgorica

Dijalog o turizmu na relaciji Zagreb-Pula-Novi Sad-Beograd-Budva-Podgorica


Ove godine ne očekujem ništa, možda 15 do 18 posto. Iduće godine očekujem 30 do 50 posto onog što smo imali 2019. godine, a 2022. očekujem povratak na turističku kartu. Objektivno, kolikogod zvučao pesimistički, ne očekujem da ću u svom životnom vijeku vidjeti brojke koje smo dosad ostvarivali

- S prometom smo u ovom trenutku bukvalno na nuli! Kad su hoteli u pitanju, sve je otkazano do kraja srpnja. Za svoju kompaniju mogu reći da je za travanj, svibanj i lipanj šest milijuna i 300 tisuća eura ugovorenih poslova - stornirano. A troškove koji su trebali biti slični, smanjio sam na oko dva milijuna. Ogroman će problem biti s viškom radne snage. Moj trošak za plaće je pola milijuna eura mjesečno, a takvog hotelijera u Španjolskoj, uz državne mjere pomoći, taj trošak stoji 40 tisuća eura. Najave za kolovoz, naročito za rujan i listopad, su obećavajuće ako, jasno, to dozvole prilike. Najveću šansu vidim u regiji - ako gubim pet, da zaradim bar dva, pa da izgubim tri. Manje para, ali to je mnogo više nego nula, istaknuo je crnogorski hotelijer Žarko Radulović, suvlasnik lanca hotela "Montenegro stars" za večerašnjeg prvog međunarodnog, ovaj put regionalnog online panela "Turizam na respiratoru", u organizaciji novosadskog Exit festivala, na relaciji Zagreb-Pula, Beograd- Podgorica-Budva-Novi Sad.

Gotovo svi sudionici isticali su važnost partnerskog odnosa države i privatnog sektora u očuvanju turizma.

Boris Žgomba, vlasnik Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija rekao je da sada rijetko tko analizira kako je sada u glavi potencijalnog klijenta turiste.

- Iza svih su dva mjeseca neviđene medijske i stvarne zdravstvene ugroze i bombardiranja raznoraznim negativnim informacijama. Nije realno očekivati da će klijent nakon tog dvomjesečnog drila reći: "Evo mene". Financijski je rizik gosta sada drugačiji nego kad je rezervirao putovanje. U Hrvatsku dolazi dosta ljudi srednjeg sloja, a taj je slom dobio možda najveći udarac. Kad je prije korona krize rezervirao putovanje, nije imao problem s godišnjim odmorom, a koji će mu sada, s pokretanjem poslova, teško odobriti poslodavac, zanimljivo je nastavio Žgomba.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD PETKA, 8. SVIBNJA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum